Concurs Dosarul "Galeria Mall" va fi restituit procurorilor

1782

Articole de la același autor

Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au respins recursul formulat de Parchet împotriva deciziei de restituire la procurori a dosarului "Galeria Mall" în care sunt cercetați penal patru cetățeni turci. Este vorba de Turan Kizgin Abdullah, Ates Halduan, Basol Elvan Bulent și Aygul Metin, acuzați de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, exercitarea comerțului în favoarea și pe seama unei societăți comerciale constituită într-o țară străină și complicitate la această infracțiune. Instanța a decis ca dosarul să fie trimis procurorilor și să se refacă urmărirea penală.

Potrivit rechizitoriului, societatea "Galeria Mall" SA Constanța avea ca obiect principal de activitate închirierea unor spații. La începutul activității, acționarii societății ar fi hotărât de comun acord construirea unui centru comercial de tip mall, sens în care, în aprilie 2000, ar fi întocmit un protocol de finanțare cu mai multe firme printre care figurau și acționarii societăților (persoanele menționate mai sus).
Ca urmare a acestui protocol s-ar fi încheiat contracte de import pentru unele materiale și echipamente, iar lucrările de construcție s-ar fi realizat în baza unor proiecte realizate în Turcia.
De asemenea, ar fi fost încheiate contracte de leasing financiar cu SC "Planet Leasing" SA București.
La data de 6 iunie 2001, a fost constituită SC "Galleria Mall Mana-gemet" SRL Constanța, cu acționar unic SC "Galeria Mall" SA Constanța, administrator al firmei fiind desemnat Haldun Ates.
Pe 17 iulie 2001, "Banc Post" SA Sucursala Constanța ar fi acordat SC "Galeria Mall" SA Constanța un credit în valoare de 687.999 dolari sub forma a 16 bilete la ordin în favoarea SC "Planet Leasing" SA București, pentru achitarea unor echipamente achiziționate prin contractul de leasing. Creditul se activa pe măsură ce biletele la ordin erau introduse la plată. Se reține de către anchetatori, că pe parcursul derulării contractului de creditare încheiat între SC "Bancpost" SA Sucursala Constanța și SC "Galeria Mall", cei patru ar fi indus în eroare reprezentanții băncii, în sensul că nu ar fi respectat clauzele contractuale, prin neplata ratelor scadente, banii provenind din chiriile celor 36 de spații comerciale fiind încasați prin casieria și în contul societății.
Mai mult, anchetatorii le impută lui Basol și Metin că ar fi încredințat unei societăți din Franța administrarea complexului comercial "Galeria Mall". Prejudiciul creat în dauna SC "Bancpost" SA se ridică, potrivit rechizitoriului, la aproape 700.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7881 secunde