Dr. Ioan Lascăr: Începe o săptămână critică. "Este așteptat un număr important de decese"

180
Dr. Ioan Lascăr: Începe o săptămână critică.

Articole recomandate

Ioan Lascăr, șeful Clinicii de chirurgie plastică din Spitalul Floreasca, a explicat la Realitatea TV care va fi evoluția următoare a pacienților răniți în timpul incendiului din clubul Colectiv.


"Arsura severă este o boală extrem de gravă - de fapt, cea mai severă circumstanță biologică în care mai poate exista o ființă vie. Deci, este o boală extrem de gravă, extrem complexă și de durată, care are o evoluție oarecum eșalonată: adică, solicitările sistemice, solicitările organelor intervin cu o anumită frecvență, după un anume calendar, care, însă, este semnificativ agravat de particularitățile cazurilor", a explicat dr. Ioan Lascăr.

"În cazul de față, particularitatea producerii accidentului și-a pus amprenta pe particularitățile evoluției acestor cazuri, pentru că la momentul producerii accidentului, pe lângă temperatura ridicată a mediului, care a generat arsuri de suprafață - arsuri care, subliniez, pentru cea mai mare parte a cazurilor despre care discutăm nu aveau risc major, erau arsuri de gravitate medie sau minore, însă acestora li s-au asociat leziunile inhalatorii. Adică, toți pacienții au inhalat aerul care era generat de incendiul respectiv, care avea o temperatură ridicată și era un aer fierbinte, însă nici acest lucru nu era suficient, pentru că odată cu inhalarea aerului au fost inhalate și substanțe toxice. Severitatea evoluției și gravitatea pronosticului final provine din gravitatea arsurilor respiratorii, asociate cu substanțele toxice inhalate, care generează imprevizibilitatea absolută în evoluția cazurilor", a adăugat acesta.

În ceea ce privește evoluția viitoare a stării victimelor tragediei din Colectiv, dr. Ioan Lascăr a precizat că "săptămâna aceasta, a doua săptămână în evoluția arsurilor grave este cea marcată de apariția complicațiilor majore la nivelul plămânilor, la nivelul rinichilor, la nivelul sistemului circulator și infecțiile grave extensive care marchează în totalitatea lor aspectul evoluției acestor cazuri."

"Având în vedere particularitățile producerii accidentului și severitatea evoluției cazurilor este așteptat un număr important de decese. În cazul arsurilor severe de căi respiratorii, asociate cu arsuri de suprafață, dar și faptul că pacienții au suferit un anumit nivel de intoxicații cu substanțe toxice", a completat specialistul.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4716 secunde