Efectul Brexit: Migrația netă a cetățenilor UE în Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel de după 2012

216
Efectul Brexit: Migrația netă a cetățenilor UE în Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel de după 2012 - brexit-1535027295.jpg

Articole recomandate

Migrația netă anuală a cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie a coborât în martie la cel mai scăzut nivel de după 2012, românii și bulgarii reprezentând peste jumătate din numărul total, relevă datele comunicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS), preluate de Reuters.


Potrivit ONS, în anul anterior lui martie 2018, numărul cetățenilor UE care au emigrat în Marea Britanie l-a depășit cu 87.000 pe al acelora care au plecat din această țară, sub diferența de 123.000 consemnată în intervalul anterior, marcând cel mai scăzut nivel al migrației nete de la sfârșitul lui 2012.


Migrația netă a cetățenilor din UE în Marea Britanie s-a redus semnificativ după ce votanții britanici, mulți dintre ei motivați de dorința de a reduce imigrația, au optat pentru ieșirea țării din blocul comunitar, la referendumul din iunie 2016.


Asociațiile patronale sunt îngrijorate însă că firmele vor avea dificultăți în a angaja personalul de care au nevoie.


'Aceste cifre nu ne dau niciun motiv de a sărbători și, dat fiind că firmele se confruntă un deficit record de forță de muncă calificată la fiecare nivel, este dezamăgitor să constatăm declinul numărului de persoane din Europa care vin aici să lucreze', a declarat Jane Gratton, responsabilă cu mediul de afaceri și forța de muncă în cadrul Camerei de Comerț britanice.


Datele publicate joi mai arată că, pentru prima dată în ultimii 10 ani, mai mulți cetățeni din cele opt state est-europene care au aderat la UE în 2014 au plecat din Marea Britanie decât au venit în această țară.


Românii și bulgarii - care au drept de muncă nerestricționat în Regatul Unit doar din 2014 - formează mai mult de jumătate din migrația netă din UE în Marea Britanie.


Per total, migrația netă în Marea Britanie a ajuns la 271.000 de persoane, cu 28.000 în plus față de anul anterior, o situație datorată migrației nete record (235.000 de persoane) a cetățenilor din afara UE.


ONS atrage însă atenția că 'un tipar neobișnuit al imigrației de studiu' a afectat cifrele din anul anterior lui martie 2017, ceea ce face dificile comparațiile cu anul trecut.


Migrația netă a cetățenilor non-UE se află într-o creștere constantă de la sfârșitul lui 2015.


Guvernul de la Londra a promis că va reduce migrația netă la sub 100.000 de persoane anual.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.839 secunde