Elevii militari, întâlnire cu un veteran de război

217
Elevii militari, întâlnire cu un veteran de război - veterani-1575410703.jpg

Articole recomandate

Elevii Colegiului Național Militar "Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, însoțiți de comandantul instituției, colonelul Romeo Aurelian Popovici, l-au vizitat pe colonelul (rtr.) Constantin Zavati, absolvent al Liceului Militar "Ștefan cel Mare". 
Constantin Zavati este absolvent al liceului, promoția 1942, pe vremea când instituția de învățământ militar funcționa la Cernăuți, colegiul câmpulungean continuând tradițiile Liceului Militar "Ștefan cel Mare" din Cernăuți, înființat la 25 noiembrie 1924. 


Constantin Zavati s-a născut la data de 7 iulie 1923, în județul Bacău, și a absolvit liceul militar cu gradul de plutonier major. A urmat Școala Militară din Gross Born, Germania - actualmente în Polonia și a fost trimis pe front conducând lupta terestră dintr-un observator aflat la înălțime. 


A absolvit Facultatea de Chimie din Iași și a publicat șapte cărți, obținând și Premiul Ligii Scriitorilor din România pentru trei volume de memorii și mărturisiri. De-a lungul vieții, a fost onorat cu mai multe distincții militare, iar cu ocazia aniversării a 95 de ani de la înființarea Colegiului Național Militar "Ștefan cel Mare", comandantul Componentei Operaționale și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre i-a conferit Emblema de Merit "Partener pentru Apărare", clasa a III-a. 


Constantin Zavati a împărtășit din memoriile sale elevilor militari, iar o parte dintre acestea au fost publicate în numărul omagial al Revistei "Mușatinii" a colegiului: "Parcă ieri intrasem pe poarta Liceului Militar «Ștefan cel Mare» din Cernăuți, în ziua de 15 septembrie 1939… Am reușit să ne integrăm în regimul cazon. Am legat prietenii, ne-am dezvoltat psihic și fizic, am primit baza culturii generale de mai târziu și ne-am pregătit bine pentru viitoarea carieră militară". 


Georgiana LUPU 
Ministerul Apărării Naționale - Forțele Terestre Române


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Aprilie 2017
Stire din Social : 29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Pagina a fost generata in 0.8148 secunde