Scrisori de la cititori!

Eliberat după opt ani de închisoare, profesorul Marius Balo, blocat în Shanghai din cauza pandemiei

717
Eliberat după opt ani de închisoare, profesorul Marius Balo, blocat în Shanghai din cauza pandemiei - fond-1650206593.jpg

Articole de la același autor

Profesorul român Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a executat opt ani de închisoare în China, anunţă că nu se poate întoarce deocamdată în ţară, deoarece este blocat în Shanghai, oraş care se află în lockdown complet din cauza pandemiei de COVID-19.

Informaţia apare într-o scrisoare de mulţumire adresată redacției Cuget Liber, care a scris despre cazul său, pe care o redăm în continuare:

"Numele meu este Marius Balo. Sunt clujeanul care a fost întemniţat la Shanghai timp de opt ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai, deoarece oraşul a intrat în lockdown complet. Mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reuşit cei de acasă să îmi achiziţioneze un nou bilet pentru data de 17 aprilie cu aterizare la Cluj pe 18. Sper din suflet ca să nu se anuleze şi acest zbor.

Fiind blocat de aproape 10 zile într-o cameră de hotel, am avut la îndemână timp suficient pentru a parcurge o mare parte din articolele și reportajele de presă care s-au publicat în sprijinul meu în ultimii ani. Vă mărturisesc, aveam o oarecare idee despre faptul că sunt susținut într-adevăr de cei de acasă. Însă nu mi-am imaginat un asemenea efort concertat, timp de ani de zile, al atâtor oameni, încât să ajungă să imprime cauzei o asemenea anvergură. Am rămas profund impresionat de generozitatea de care ați dat dovadă, oferind timp și cerneală unei cauze singulare, pierdută în negura timpului la mii de kilometri distanță și practic divorțată de realitatea românilor de zi cu zi. Dumnezeu știe că nu sunt vrednic de cuvintele frumoase pe care le-ați spus despre mine și nu mă oglindesc în caracterizarea de om bun și cinstit pe care mi-ați făcut-o. Doresc să folosesc acest prilej pentru a vă mulțumi pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine și îl rog pe bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar mie să îmi dăruiască putere și pricepere pentru a mă arăta vrednic de încrederea pe care mi-ați acordat-o. Cu deosebit respect și prețuire, Marius Balo”.

Reamintim că este pentru a doua oară când profesorul român este blocat în China din cauza pandemiei. Astfel, în ianuarie 2020, chiar la începutul pandemiei, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe din România obţinuseră, în urma unor demersuri juridice şi diplomatice, acordul autorităţilor chineze privind transferarea lui Marius Balo dintr-un penitenciar din Shanghai, pentru continuarea executării pedepsei în ţară.

Transferul acestuia nu a mai avut loc în urmă cu doi ani, partea chineză invocând motive legate de măsurile de combatere a pandemiei. Ulterior, în noiembrie 2020, Cătălin Predoiu invoca "ghinionul teribil" pe care îl avea profesorul român, deoarece procedurile pentru transferul lui în ţară erau efectuate, însă frontierele din ţara asiatică au fost închise din cauza pandemiei.

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, afirmă avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7425 secunde