Exerciţiu româno-american în largul Mării Negre

262
Exerciţiu româno-american în largul Mării Negre - 1-1612546759.jpg

Articole de la același autor

Militari din Forțele Navale și din Forțele Aeriene ale României au executat vineri, 5 februarie, în bazinul Mării Negre, o misiune de instruire în comun cu militari din Forțele Navale ale SUA. 


Fregata „Mărășești” din dotarea Statului Major al Forțelor Navale și cinci mijloace aeriene ale Statului Major al Forțelor Aeriene, respectiv patru aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” şi un elicopter IAR-330 Puma L-RM al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au acționat alături de distrugătorul USS Porter și tancul petrolier USNS „Laramie” aparținând Marinei militare americane, în scopul demonstrării interoperabilităţii dintre militarii români și americani.


În domeniul naval, exercițiul a constituit prima activitate de instruire comună româno-americană din acest an și a avut ca obiectiv întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord- Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi creșterea nivelului de interoperabilitate, demonstrând, încă o dată, implicarea SUA în asigurea securității în zona Mării Negre. 


Fregata Mărășești, participantă la acțiune, este nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune” al Forțelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime. 


Secvența aeriană a exercițiului a fost coordonată de Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene și a inclus misiuni de tip ADEX (exerciții de apărare antiaeriană), executate cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea.


Parteneriatul strategic cu SUA este unul dintre pilonii apărării și securității României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Armata României și forțele americane dislocate în Europa contribuie la consolidarea abilității de a reacționa, rapid și eficient, la un spectru larg de amenințări la adresa siguranței sociale pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.


Prin executarea cu succes a exercițiului de antrenament în comun, forțele aliate implicate sunt pe deplin pregătite să-și execute misiunile pe toate domeniile, demonstrând implicare și interoperabilitate în contextul provocărilor generate de pandemia COVID -19.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2302 secunde