Expert militar american: România ar trebui dotată cu dragoare maritime, pentru a curăța „coridorul cerealelor” de mine

282
Expert militar american: România ar trebui dotată cu dragoare maritime, pentru a curăța „coridorul cerealelor” de mine - xnatoromaniaexpert2-1669887300.jpg
Un fost oficial din cadrul Departamentului Apărării al SUA, Seth Cropsey, consideră că România joacă un rol crucial în contextul viitoarei strategii a NATO la Marea Neagră. Din acest motiv, este nevoie de o forță de apărare NATO mai puternică în zonă și o dotare cu vânătoare de mine și baterii de rachete de coastă care pot face diferența într-un conflict pe mare, a arătat expertul militar, potrivit realcleardefense.com..

„Planificarea operațională pentru o ofensivă de recucerire (de către Ucraina – n.red.) a Crimeei include câteva întrebări despre axele pe care trebuie să se acționeze. Membrii NATO la Marea Neagră, în special România, vor fi cruciali pentru o strategie coerentă pe termen lung. Insula Șerpilor, faimoasă la începutul acestui război, se află la mai puțin de 30 de mile de litoralul românesc. Toate transporturile maritime ale Ucrainei trec în prezent prin apele românești, iar dacă Rusia părăsește acordul cu cereale de la Marea Neagră sau operațiunile de luptă îl perturbă, România va deveni din nou linia de salvare economică a Ucrainei”, a arătat Seth Cropsey, conform realcleardefense.com.

Analistul militar consideră că o primă soluție pentru susținerea acestei regiuni este dotarea marinei române cu dragoare maritime, care să curețe „coridorul cerealelor” de mine. „La începutul lunii septembrie, un dragor românesc a lovit o mină și a trebuit să fie remorcat înapoi în port pentru reparații. România are nevoie de mai multe ambarcațiuni antimine. Chiar și navele mai vechi din epoca sovietică ar fi suficient de eficiente în acest scop”, a mai arătat Seth Cropsey, potrivit Adevărul.

De asemenea, expertul este de părere că în România ar trebui amplasate sisteme modern de armament de apărare. Achiziția acestora a fost contractată deja de autoritățile de la București, dar livrările sunt în graficul de așteptare conceput înainte de invadarea Ucrainei. „SUA ar trebui să accelereze livrarea rachetei antinavă Naval Strike Missile către România, produsă în Norvegia. România așteaptă livrarea primei sale tranșe de NSM la sfârșitul anului 2024. Aceasta trebuie să fie accelerată și adusă la începutul sau cel mult mijlocul anului viitor”, a mai precizat Seth Cropsey.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9467 secunde