FĂRĂ POLIGON! Unde se antrenează "PISTOLARII" din Constanța

1797
FĂRĂ POLIGON! Unde se antrenează
În județul Constanța, sunt înregistrați aproximativ 5.000 de deținători de arme, letale sau nu, dar niciun poligon unde să-și exerseze îndemânarea în folosirea pistoalelor, în condițiile legii. Polițiștii spun că au fost mai mulți interesați să deschidă

un astfel de poligon, dar nu au reușit să ducă demersurile până la capăt.

Legea 295/2004, care reglementează condițiile de deținere și folosire a armelor, fie că este vorba de letale sau neletale, este strictă: "Titularii dreptului de a purta și folosi armele de apărare și pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condițiile legii sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate".

Dar, după cum ne-au confirmat polițiștii de la Serviciului de Arme, Explozibil și Substanțe Toxice, din cadrul Poliției Constanța, în județul Constanța nu există niciun poligon unde posesorii de arme să poate exersa tragerile la țintă.

"Poligoanele militare încheie contracte cu firmele de instruire, în vederea obținerii permisului, iar cursanții pot face practica în unitățile respective. Dar pentru persoanele fizice deținătoare de permise port armă nu există un poligon privat unde să tragă",

ne-a declarat comisarul șef Nicolae Barbu, din cadrul AEST Constanța.

Ce-i drept, inițiative de a deschide astfel de poligoane private și în județul Constanța au existat de-a lungul anilor, inclusiv din partea unor firme de pază și protecție. Până în prezent, însă, demersurile lor nu au fost încununate de succes. Potrivit polițiștilor, sunt mai multe reglementări ce trebuie respectate, inclusiv dimensiunea poligonului (de exemplu, pentru un poligon cu talere, terenul trebuie să fie de aproximativ 5 hectare, împrejmuit și păzit corespunzător), privind grosimea pereților, antifonarea etc., pentru a depune autorizația din partea Federației Române de Tir.

În țară sunt patru poligoane private

În consecință, singura alternativă ce le rămâne posesorilor de arme din Constanța este să parcurgă drumul spre unul dintre cele patru poligoane de tragere private din țară: de la București, Brașov, Timișoara și Oradea.

"Noi am deschis poligonul de tragere în august anul trecut și avem numeroase solicitări, inclusiv din Constanța. Suntem autorizați pentru tragerile cu arme letale cu glonț, calibru 9x19 mm, dar și pentru armele neletale. Pot să vină inclusiv cei care nu dețin un permis port armă, dar au peste 18 ani, în scop de agrement. În cazul deținătorilor de permise port armă, pot folosi armele perso-nale, dar cartușele trebuie achiziționate de aici. De exemplu, 25 de cartușe costă 100 de lei",

ne-a declarat Bogdan, reprezentantul poligonului privat din Brașov.

De ce este nevoie de astfel de poligoane? Atât reprezentanții acestor unități private, cât și polițiștii admit faptul că deținătorii de arme sunt tentați să le folosească pe câmp, trăgând în cutii de bere. În primul rând, este ilegal și, mai important, riscul ca o persoană să fie rănită în aceste condiții este ridicat.

Reamintim că, potrivit statisticii Poliției Constanța, în județul nostru sunt aproximativ 5.000 de persoane care dețin permis de port armă, pentru arme letale (pistoale cu glonț sau arme de vânătoare) și neletale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5025 secunde