Fost primar, condamnat definitiv la închisoare cu executare, pentru fapte de corupție

369
Fost primar, condamnat definitiv la închisoare cu executare, pentru fapte de corupție - mirceaguta59302500-1527144132.jpg

Articole recomandate

Fostul primar al municipiului Calafat, Mircea Guță, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la 4 ani și 11 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și luare de mită.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Constantin Coman, zis Dacul, bulibașa romilor din Drăgănești-Olt, administratorul unor societăți comerciale, la 2 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit deciziei de miercuri a instanței, ambii inculpați au fost obligați să achite întregul prejudiciu.

Mircea Guță a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2014, pe vremea când era primar al municipiului Calafat, pentru luare de mită și abuz în serviciu, el fiind acuzat că a primit o mașină de la Constantin Coman în schimbul acordării unor contracte din bani publici.

Conform DNA, în perioada 2008-2011, Mircea Guță, în calitate de primar al municipiului Calafat și ordonator principal de credite, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a dispus achiziționarea mai multor bunuri și materiale din fondurile autorității locale, prin procedura achiziției directe, de la firmele administrate de Constantin Coman.

"Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispozițiile OUG nr.34/ 2006 (privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite, iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente. În realizarea acestor acțiuni, Mircea Guță a fost sprijinit de Constantin Coman, care i-a pus la dispoziție facturi fiscale, pe elemente componente, în situația în care s-au livrat bunuri finite. Prin aceasta s-au urmărit atât obținerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achizițiilor publice, ca limită pentru achizițiile directe, cât și un preț supraevaluat raportat la prețurile de piață și cele menționate în SEAP pentru bunuri similare. Astfel, s-a cauzat bugetului local al municipiului Calafat un prejudiciu evaluat la 403.041 euro", susține DNA într-un comunicat.

Aceeași sursă precizează că, la finalul anului 2008, Guță a pretins și primit de la Coman un autoturism, pentru a-și exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, a unor relații comerciale între instituția publică și societățile comerciale administrate de Constantin Coman.

Inițial, judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Mircea Guță la 5 ani și 4 luni de închisoare, iar pe Constantin Coman la 3 ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus ca cei doi să achite Primăriei Calafat un prejudiciu de aproape 1,4 milioane lei.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Instanța a dispus și menținerea sechestrului pus de procurorii DNA pe bunuri mobile și imobile ale celor doi - case, terenuri, autoturisme, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1524 secunde