Concurs Fosta conducere a ADS, trimisă în judecată în dosarul Insulei Mari a Brăilei

330

Articole recomandate

Fostul director general al Agenției Domeniilor Statului (ADS) , Vasile Cristinel Candet, și fostul director al Direcției de urmărire contracte al ADS, Mihai Ciobanu, au fost trimiși în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, respectiv în legătură cu contractul de arendă a Insulei Mari a Brăilei încredințat "TCE 3 Brazi".
În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada iulie - august 2001, Cristinel Vasile Candet, cu știință, nu a respectat procedura legală privind darea în folosință a suprafețelor agricole din Insula Mare a Brăilei, procedura de selectare a potențialilor investitori și nu a dispus direcțiilor din subordine efectuarea activităților premergătoare încheierii unui contract, fapt care a avut drept consecință aprobarea și încheierea în mod nelegal a contractului de arendă nr. 1/28.08.2001 cu societatea "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamț pentru suprafața agricolă de 56.559 ha, situată în Insula Mare a Brăilei.
La momentul inițierii procedurilor de încheiere a acestui contract, susține DNA, în exploatarea agricolă și administrarea societății "Insula Mare a Brăilei" era implicată firma "Reen Import-Export", printr-un contract de management înregistrat la Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor la data de 24 mai 2001. De altminteri, în anul 2000-2001, finanțarea înființării culturilor a fost asigurată de către  "Reen Import-Export" SRL, în baza unui contract de asociere în participațiune încheiat la data de 17 aprilie 2000.
Prin exercitarea abuzivă a funcției deținute, în legătură cu încheierea contractului de arendă cu "TCE 3 Brazi" SRL, Vasile Candet ar fi păgubit Agenția Domeniilor Statului cu suma de 28.008.391,63 lei, sumă pe care instituția păgubită a fost obligată de către Curtea de Apel Ploiești să o achite către "Reen Import Export" SRL.
Potrivit DNA, în luna august 2004, Mihai Ciobanu,  în calitate de director al Direcției de urmărire contracte din cadrul Agenției Domeniilor Statului, cu știință, nu a urmărit executarea contractului de arendă nr. 1/28.08.2001. În plus, la data de 9 august 2004, a semnat un act adițional  la contractul antemenționat, dimi-nuând în mod nelegal cuantumul arendei ce ar fi trebuit achitată de către "TCE 3 Brazi" SRL cu contravaloarea a 13.942 tone grâu, motivată de o pretinsă destufizare a Insulei Mari a Brăilei efectuată de "TCE 3 Brazi" SRL. Prin aceasta s-a creat patrimoniului ADS o pagubă în sumă de 3.205.103, 08 euro.
Dosarul a fost înaintat  Judecătoriei Sectorului 1 București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8767 secunde