Fregata „Regina Maria”, participantă la operațiunea NATO „Sea Guardian 23”, a făcut escală în portul Alexandria

1406

Articole de la același autor

Gruparea navală a Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, din care face parte și fregata „Regina Maria” a efectuat, în perioada 25 – 26 septembrie, o escală în portul Alexandria. În cele două zile, echipajul fregatei „Regina Maria” a fost angrenat într-o serie de activități de reprezentare, atât a Operației NATO „Sea Gurdian” cât și a Forțelor Navale Române.

La sosirea în portul egiptean, gruparea navală din cadrul Operației NATO „Sea Guardian” a fost întâmpinată de reprezentanți din Baza Navală din Alexandria, iar ulterior o delegație compusă din comandantul grupării și din comandanții de nave a fost primită de Șeful Statului Major al Forțelor Navale Egiptene și de comandantul Bazei Navale din Alexandria.

De asemenea, odată cu acostarea navei românești în baza navală din Alexandria, unul dintre primii oaspeți de la bord a fost atașatul român al Apărării, Militar, Aero și Naval, colonelul Cătălin Cîrlănaru. Tot în prima zi, pe 25 septembrie, fregata „Regina Maria” a găzduit „Ziua Porților Deschise”, special pentru comunitatea românilor din Egipt. Timp de patru ore, oaspeții au avut posibilitatea de a păși, din nou, pe teritoriu românesc, vizitând nava și interacționând cu membrii echipajului.

Cea de-a doua zi a escalei egiptene i-a implicat pe comandanții navelor din grupare într-o acțiune solemnă, aceea de depunere de coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut. O delegație de la fregata „Regina Maria”, condusă de comandantul navei, comandorul Mitel Alexandru, a răspuns invitației Patriarhului Theodor al II-lea al Alexandriei și a vizitat Patriarhia Creștin-Ortodoxă și Biserica Sf. Sava. Spre seară, la bordul navei românești a urcat un alt oaspete important, însărcinatul român cu afacerile în Egipt, Adrian Găman.

Atunci când nu se află angrenați în activități specifice misiunii, militarii de la bordul fregatei folosesc timpul liber avut la dispoziție pentru a explora particularitățile culturale ale orașelor port în care nava acostează. De această dată, marinarii militari români au vizitat vestigiile arheologice din Valea Regilor, piramida în trepte de la Sakharra, precum și Muzeul de Arheologie din Cairo.

Miercuri, 27 septembrie, gruparea navală a intrat în cea de-a doua etapă de patrulare din cadrul operației NATO „Sea Guardian 23”, conform planificării Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, au transmis, de la bordul navei, Mihai Toader și Nicoleta Carmen Cocoș.

Reamintim că în perioada 16-25 septembrie, fregata „Regina Maria”, cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, a efectuat prima etapă de patrulare la cea de-a cincea participare a Forțelor Navale Române, în bazinul estic al Mării Mediterane, la Operația NATO „Sea Guardian”. Anul acesta, nava românească participă alături de navele din gruparea navală TG 440.03, HS „Navarinon” (F461), nava comandant aparținând Forţelor Navale Elene, nava ITS „Carlo Marcottini” (F592), aparținând Forţelor Navale Italiene și având în sprijin submarinele Preveze, aparținând Forțelor Navale Turcești și Okeanos, aparținând Forţelor Navale Elene. De asemenea, alături de capabilitățile menționate, la operațiune participă și aeronave de patrulare maritimă aparținând forțelor NATO care contribuie constant la efortul comun de consolidare a securității maritime din zona de operații a Mării Mediterane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3741 secunde