E lege!

Garda de Coastă "scufundă" Poliția de frontieră Constanța

3161
Garda de Coastă

Proiectul de lege care reglementează înființarea Gărzii de Coastă în zona litoralului Mării Negre, a Dunării Maritime și a Deltei Dunării, precum și alte măsuri privind reorganizarea Poliției de Frontieră Române a fost adoptat, în aceste zile, de Camera Deputaților, care este Cameră decizională în acest caz. Trebuie precizat că actul normativ aprobat aduce modificări în structura organizatorică a Poliției de Frontieră.
"Noua structură va permite coordo-narea unitară a activităților specifice derulate, asigurarea unui înalt nivel de supraveghere și control la frontiera maritimă a României, combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere în zona de responsabilitate", se precizează într-un comunicat de presă al MAI.
Totodată, legea prevede înființarea inspectoratelor teritoriale ale PFR la fiecare frontieră a României cu statele vecine și înlocuirea inspectoratelor județene existente în prezent, respectiv cele de la Constanța, Tulcea, Ialomița și Brăila cu servicii teritoriale.
"Adoptarea acestei legi reprezintă încă un pas în procesul de reformă și modernizare a Ministerului Administrației și Internelor. Noua configurație ne permite să gestionăm mai bine resursa umană pe care o avem la dipoziție și, în același timp, să avem un plus de eficiență la frontierele României", spune ministrul Traian Igaș.
Șeful interimar de la inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Constanța, comisarul șef Dumitru Radu, ne-a declarat: "Așteptăm să fie promulgată legea de președintele României, lucru ce se va întâmpla, probabil, în câteva zile, iar apoi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, după care, prin ordin al ministrului, se va înființa, practic, Garda de Coastă". În ceea ce privește schimbările care vor urma, gurile rele spun că vor mai fi oameni care vor pleca, deși de la Constanța au fost dați afară cei mai mulți oameni.
"Eu sunt interimar până la data de 31 decembrie. Rămâne de văzut, în funcție de organigramă, ce schimbări vor fi. Ca atribuții, însă, noi vom face aceleași lucruri ca și până acum", ne-a mai declarat comisarul șef Dumitru Radu.

Mările Europei unite
La nivelul Uniunii Europene, din 27 de state componente, 24 au zonă de coastă/frontieră maritimă, iar, din cele 24 - 20 de țări au Gardă de Coastă. Prin politica maritimă integrată, Uniunea Europeană dorește să realizeze guvernarea maritimă a statelor membre, recunoscând importanța pe care o au mările Europei pentru dezvoltarea economică și securitatea statelor membre. "Riscurile și amenințările la adresa intereselor Europei - migrația ilegală, traficul cu ființe umane, contrabanda, traficul de droguri, pirateria, terorismul, pescuitul ilegal și poluarea generată de către nave sau sinistre navale - necesită un control eficient exercitat printr-un management integrat al spațiilor maritime", sunt de părere autoritățile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3206 secunde