Guvernul reintroduce șomajul tehnic pentru angajații afectați de pandemia de Covid-19

168
Guvernul reintroduce șomajul tehnic pentru angajații afectați de pandemia de Covid-19 - ciuca-1642586588.jpg
Guvernul va acorda în anul 2022, din nou, șomajul tehnic pentru persoanele care au fost afectate la locul de muncă din cauza pandemiei de Covid-19.  


Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că este vorba despe acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.


”Astăzi, în şedinţa de Guvern vom adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi desigur susținerea unor sectoare economice. Această măsură se introduce în contextul interzicerii şi suspendării sau limitării activităţilor economice din cauza epidemiei de COVID-19.


Practic, vorbim de acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022”, a declarat Nicolae Ciucă.


Până când se acordă șomajul tehnic Covid
 
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că acest tip de ajutor - respectiv șomajul tehnic - va fi acordat din bugetul asigurărilor de şomaj până la 31 martie 2022.


Este vorba despre situaţia suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă.
 
Șomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care Guvernul le-a adoptat în 2020, la începutul pandemiei, pentru a proteja angajații și angajatorii, a precizat Executivul, într-un comunicat.
Au fost salvate 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiție de 4,85 miliarde de lei, în cursul stării de urgență și de alertă, până la 30 iunie, termenul până la care s-a aplicat șomajul tehnic, arată sursa citată.
Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3 secunde