IJC îi cere lui Predoiu să-l nominalizeze pe Daniel Morar pentru un mandat la șefia DNA

355
Mai multe ONG-uri reunite în Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) îi cer ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, printr-un raport de avertizare, să reziste presiunilor politice venite din partea PSD și PNL și să-l nominalizeze pe Daniel Morar pentru un nou mandat la șefia DNA.
"Am scos acest raport de avertizare având în vedere încercările absolut iresponsabile ale politicienilor de a bloca lupta anticorupție. Se încearcă, în special din partea unor politicieni din PSD și PNL, forțarea mâinii actualului ministru al justiției pentru a nu-l reinvesti pe Daniel Morar pentru un nou mandat în funcția de procuror șef al DNA. E o dovadă clară că se încearcă protejarea prietenilor politici de anchetele DNA. Interesele clasei politice intră în coliziune cu recomandările și evaluările Comisiei Europene care au arătat clar că DNA și Parchetul general sunt singurele instituții performante", a declarat Mihai Politeanu, coordonator de programe la Freedom House.
În acest sens, raportul critică acțiunile unor politicieni din interiorul PSD și PNL, precum Crin Antonescu sau Victor Ponta, care au lansat în ultima perioada "atacuri dure" la adresa conducerii DNA, menite a "pregăti o decizie de forță care să satisfacă interesele clasei politice de a bloca anchetele de mare corupție".
Consecințele unui refuz de reinvestire a lui Morar ar fi, potrivit raportului IJC, tăierea fondurilor europene sau activarea clauzei de salvgardare pe justiție, sancțiuni pe care "România nu își permite să le primească".
De asemenea, societatea civilă reamintește de mecanismul de cooperare și verificare impus României la momentul aderării și de Condiționalitatea 3, care prevede continuarea seriei de anchete profesioniste și imparțiale în cazuri de corupție la nivel înalt și menținerea procedurii actuale de numire și revocare a Procurorului General al României, a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție și a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General.
"Respectarea acestei condiționalități nu trebuie să fie subiect de negociere politică. Reformarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției la nivel înalt au o importanță covârșitoare pentru modernizarea României și pentru consolidarea statului de drept", se mai arată în raportul ICJ.
Inițiativa pentru o Justiție Curată este un proiect al Freedom House România,  Societatea Academică din România, Asociația Societatea pentru Justiție, Alianța Civică, Asociația 21 Decembrie, Blocul Național al Revoluționarilor, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare, și Societatea Timișoara.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, de curând, în cazul în care că mandatul lui Daniel Morar la șefia DNA va fi prelungit, există posibilitatea ca în Parlament să fie introdusă o lege de desființare a Direcției și că orice decizie privindu-l pe Morar implică riscuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6565 secunde