Îngrijorător! Tot mai mulți constănțeni își bat nevestele!

974
Îngrijorător! Tot mai mulți constănțeni își bat nevestele! - fondviolentainfamilie-1582130928.jpg

Articole de la același autor

Situație îngrijorătoare constatată de polițiști: au loc din ce în ce mai multe conflicte violente în familie, tot mai mulți constănțeni fiind anchetați penal!

Polițiștii constănțeni arătau, în urmă cu puțin timp, faptul că infracționalitatea în județul de la malul mării este în scădere, urmare a faptului că, anul trecut, a scăzut numărul furturilor. Indiferent dacă este vorba despre furturi din buzunare, din locuințe sau din societăți comerciale, au fost înregistrate scăderi.

"În momentul de față, tâlhăriile nu ne mai ridică probleme", a afirmat comisarul șef Ion Chiru, șeful Poliției municipiului Constanța, cu privire la tabloul infracțional al municipiului reședință de județ.

În schimb, situația se schimbă când vine vorba despre infracțiunile cu violență. La acest capitol, constănțenii se arată a fi pătimași și iuți la mânie, mai ales în mediul familial.

"Majoritatea infracțiunilor de mare violență înregistrate în anul 2019 sunt comise în urma unor conflicte spontane, în locuințe sau dependințe, între membrii familiei, cunoștințe sau prieteni. Tocmai din această situație, acest tip de faptă este extrem de greu de prevenit", au arătat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Constanța. Iar creșterile au vizat în special violența în familie.

"Pe parcursul lui 2019, în municipiul Constanța au fost aplanate 454 de stări conflictuale intrafamiliale, constatându-se o creștere a numărului persoanelor cercetate pentru infracțiuni de violență în familie. Consumul excesiv de alcool, neajunsurile de natură economică sau lipsa de educație civică sunt cauzele care generează scandaluri și violențe, mai ales asupra femeilor și copiilor. În perioada de referință, la solicitarea victimelor, au fost emise 124 de ordine de protecție", a arătat comisarul șef Ion Chiru.

Victimele își retrag plângerile după câteva zile

Odată cu introducerea ordinului de protecție provizoriu și oferirea posibilității ca polițiștii să intervină prompt, după semnalarea scandalurilor, prin îndepărtarea agresorului din locuință, numărul sesizărilor către oamenii legii s-a mărit. Dar, constată polițiștii, sunt frecvente situațiile când, odată dezamorsată situația tensionată, după ce trec cele cinci zile în care agresorii nu au voie să pună piciorul în casă, conform ordinelor de protecție provizorii, victimele își iartă agresorii și își retrag plângerile penale. În consecință, în fața instanței de judecată – pasul următor după eliberarea ordinelor de protecție provizorie! – au mai ajuns doar 78 de cazuri, iar dintre acestea au fost confirmate doar jumătate, în restul fiind retrase acuzațiile penale.

"E drept, statistica arată că ordinele de protecție provizorii nu vor duce la eliminarea fenomenului de violență în familie. Va mai dura până se va ajunge în acest punct! Dar, în prezent, putem spune că a dus la scăderea violențelor grave. Avem mai puține vătămări corporale grave, loviri și alte violențe sau tentative de omor, tocmai pentru că polițiștii au posibilitatea să intervină imediat și să scoată agresorul din casă", au arătat polițiștii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.863 secunde