Însemne naziste de vânzare pe faleza din Eforie Sud

3171
3
Însemne naziste de vânzare pe faleza din Eforie Sud - anticariatcopy-1344613349.jpg

În fiecare vară, pe litoral își fac apariția numeroși comercianți ambulanți care oferă spre vânzare turiștilor de la banalele suveniruri kitschoase până la cărți și obiecte vechi de valoare.
Cel mai frecvent, pe librarii și anticarii de sezon îi găsim stând în spatele unor munți de cărți cu paginile excesiv îngălbenite și fără prea mare valoare literară. Prețurile sunt pe măsură, un volum nu costă mai mult de 5 lei.
Zilele acestea, pe faleza de la cazinoul din Eforie Sud, printre comercianții de gablonzuri, cărți și alte vechituri, am găsit și un bărbat care avea o tarabă plină de obiecte cu însemne naziste. Cruci de fier din timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu svastica aferentă, celebra banderolă roșie cu svastică, un volum din prima ediție, în germană, a "Mein Kampf" de Adolf Hitler, dar și cartea manifest a Mișcării Legionare din România. Acestea sunt, desigur, doar câteva dintre obiectele de anticariat pe care omul le avea spre vânzare. Prețurile pretinse pentru achiziția valoroaselor obiecte sunt pe măsură, și pe cât posibil, corecte: o decorație de tip cruce de fier - 50 de euro, banderola nazistă - 240 de lei, volumul din Mein Kampf - 140 de euro.
Nimic neobișnuit până aici, am spune, dacă activitatea anticarului n-ar contraveni însă legilor statului. Conform OUG 31/2002, în România este strict interzisă promovarea simbolurilor fasciste, rasiste sau xeno-fobe. După cum se precizează specific în art. 4., alin. 1 din ordonanța mai sus amintită, "confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi". Art. 8. alin (1), lit. a), din același act normativ reiterează: "răspândirea, vânzarea sau confecționarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum și deținerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri de către o per-soană juridică" constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.500 lei la 15.000 lei.
Lucrătorii M.A.I., cei de competența cărora ține sesizarea și sancționarea acestui tip de abateri, nu par să fi observat ilegalitatea ce se desfășoară chiar sub nasul lor, pe spațiul public.
Reprezentantul Primăriei Eforie care se ocupă de segmentul de activitate privind comerțul sezonier și monitorizarea acestuia, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.



Comentează știrea

donitz
17 august 2012
insemne ;naziste''

Crucea de fier exista cu mult inainte de nazi Totusi acolo se vinde istorie in comparatie cu alte otravuri oferite copiilor,iar legea cretina de mai sus este iesita la presiunea jidovilor care isi plang singuri de mila si in fiecare secunda invoca holocaustul care nu a existat,doar or mai scoate un ban si din escrocheria asta.

Gigi
3 octombrie 2012
Si ce daca?

Legea e imbecila! Pana la urma omul nu le-a confectionat ca sa le raspandeasca! Sunt piese istorice -ANTICHITATI-pana la urma. Tin de dreptul oricaruia de a colectiona ce vrea el. Aceasta Ordonanta de 2 lei este o amenintare grava a drepturilor omului! Legea e ata de stramba ca erijeaza pe judecatori in Mama Omida Vrajitoarea, caci lasa la aprecierea lor daca eu detin - sa zicem- o medalie nazista ca sa o tin pentru mine sau sa o vand. Citez ''detinerea, in vederea raspandirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu ...''. O lege imbecila ca si autorii ei!

Lau
6 februarie 2013
CARE ESTE PROBLEMA?

Nu vad de ce nu ar comercializa omul,insemne si decoratii naziste,acestea sunt o parte din istorie care nu trebuie uitata pentru a nu se repeta,daca le vinde nu inseamna ca face propaganda nazista,numai niste idioti ar intelege ca face asa ceva.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6549 secunde