Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, vizitat de Tudorel Toader

193
Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, vizitat de Tudorel Toader - golo-1513673738.jpg

Articole recomandate

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut o vizită în Malaysia, pentru semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică.

În cursul acestei vizite a făcut și o vizită la penitenciarul Bentong, unde a discutat și cu românul Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 25 de ani, arestat din 2012 și condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri, relatează news.ro

Tudorel Toader a avut o întrevedere cu procurorul general al Malaysiei, Tan Sri Dato’ Sri Haji Mohamed Apandi bin Ali, cei doi oficiali subliniind necesitatea cooperării dintre România și Malaysia în plan juridic, având în vedere inexistența, până la acest moment, a cadrului juridic bilateral în materie.

Pentru a pune bazele acestei cooperări, cei doi oficiali au semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică. Memorandumul prevede diverse forme de cooperare, cum ar fi: schimb de legislație, experiență și bune practici pe teme de interes comun, vizite reciproce ale reprezentanților din diverse instituții ale sistemului judiciar, promovarea de programe și proiecte de cooperare în domeniul justiției.

Conform unui comunicat al MJ, prin semnarea acestui instrument bilateral de cooperare urmează a fi impulsionată negocierea tratatelor care să reglementeze cooperarea judiciară în materie penală, respectiv asistență judiciară și extrădare. În vederea finalizării tratatelor, a fost agreată o întrevedere la nivel de experți în România, urmată de vizita Procurorului General al Malaysiei la București, în mai 2018.

În 26 ianuarie 2016, Curtea Federală de Justiție a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală pentru Ionuț Gologan printr-o decizie definitivă. Avocații cetățeanului român urmau să depună o cerere de grațiere la sultanul statului malaysian, informa atunci MAE român, care preciza că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, demers care poate fi de durată. MAE menționa și că legislația malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire, iar autoritățile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

În anul 2013, Ministerul Justiției din România a transmis părții malaeziene că este interesat să negocieze încheierea unor tratate cu statul asiatic care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce privește transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaeziană a comunicat Ambasadei României adoptarea legislației necesare pentru negocierea tratatului.

Sursa: News.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1729 secunde