Iulia Motoc, aleasă de plenul APCE pentru postul de judecător la CEDO

243
Iulia Motoc, aleasă de plenul APCE pentru postul de judecător la CEDO - motoc-1380644561.jpg

Articole recomandate

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, astăzi, pe Iulia Motoc pentru funcția de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România, potrivit Realitatea.net.
Motoc a fost aleasă cu 132 de voturi "pentru", din 151 exprimate. Florin Streteanu a obținut 7 voturi, iar Tudor Panțîru - 10 voturi, în timp ce două au fost anulate.

De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost susținută și de subcomisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO. Subcomisia a decis, "cu o largă majoritate", să susțină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este "cea mai calificată candidatură" dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.

În 26 iunie, Comisiile juridice și pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ceilalți candidați, respectiv Bianca Guțan și Florin Streteanu, ca și candidatul de rezervă, Tudor Panțîru, au primit aviz pozitiv.

În cele din urmă, Guvernul a înaintat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei următoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu și Tudor Panțîru.

Înlocuirea Biancăi Guțan cu Tudor Panțîru a fost făcută la propunerea Ministerului Justiției.

"Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experți pentru evaluarea listei naționale de propuneri pentru ocuparea funcției de judecător la CEDO cu privire la candidații propuși de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidați (Iulia Antonella Motoc și Florin Streteanu) îndeplinesc condițiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenție, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guțan) nu îndeplinește aceste condiții", explica Ministerul Justiției.

Articolul 21 din Convenția CEDO prevede, la alineatul 1, că "judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă considerație morală și să întrunească condițiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcțiuni judiciare sau să fie juriști având o competență recunoscută".

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituțională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL și a grupului independenților. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din București, iar, pentru puțin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 București. Este doctor în etică (Universitatea din București, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internațional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din București, din 2002.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4293 secunde