Judecătorii se tem că pensionarii vor lua cu asalt Tribunalul Constanța!

753
Judecătorii se tem că pensionarii vor lua cu asalt Tribunalul Constanța! - tribunalulconstanta-1335112034.jpg

Articole de la același autor

Dacă cineva a considerat  că instanțele românești, și mai cu seamă cele de la Constanța, nu sunt suficient de aglomerate și că era necesar un alt motiv de a le suprasolicita cu un nou val de dosare, iată că decizia Curții Constituționale în privința reținerii CAS-ului la pensionari va avea un efect de domino pe care mai-marii justiției sub niciun chip nu și-l doreau.

Potrivit deciziei Curții Constituționale (CC) din 13 aprilie, persoanele cu pensii mai mari de 740 lei nu vor mai plăti contribuția la asigurările de sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferența de bani care depășește plafonul minim. Cu alte cuvinte, CC a hotărât că statul a oprit din pensii sume mult mai mari de bani decât ar fi trebuit, reprezentând contribuția la asigurările de sănătate. Chiar dacă decizia este în favoarea pensionarilor, ea nu poate fi aplicată retroactiv, iar pentru recuperarea banilor, fiecare pensionar va trebui să se judece cu Casa de Pensii.
Ce înseamnă acest lucru? Că mii de pensionari de la Constanța vor face cozi interminabile la Tribunal pentru a depune solicitările prin care își cer banii înapoi. La Constan-ța, sunt peste 136.000 de pensionari, iar dacă și numai 50.000 dintre aceștia se vor prezenta cu o astfel problemă la instan-țe, va fi suficient pentru a duce la o supraaglomerare a ședințelor de judecată, a numărului de dosare (la care oricum instanțele de la Constanța sunt fruntașe la nivel de țară), la un colaps pe care și așa judecătorii îl "prevestesc" odată cu intrarea în vigoare, în luna iunie, al noului Cod Civil.
Dacă săptămâna trecută, pensionarii constănțeni au aglomerat mai mult holurile de la Casa de Pensii, pentru a se lămuri cu privire la modalitatea în care ar trebui să fie recuperate sumele de bani ce le-au fost oprite abuziv, la Tribunalul Constanța prezentându-se, în medie, câte 20 de pensionari pe zi, în această săptămână, judecătorii constănțeni se așteaptă la un val de cereri și, totodată, de pensionari care vor umple holurile Tribunalului pentru a-și cere banii ce le-au fost opriți abuziv din pensiile și așa amărâte.
În concluzie, bătaia de joc la adresa bătrânilor, care vor trebui să bată drumul la instanțe și a-și pierde vremea prin săli de judecată, după ce au muncit o viață întreagă pentru niște sume derizorii pe care le primesc, astăzi, drept pensii, și din care abia pot supraviețui, este imensă.
Amintim că la tribunalele din țară, pensionarii s-au îngrămădit, încă de săptămâna trecută, cu sutele pentru a-și depune cererile prin care dau în judecată Statul român. Unii dintre ei au leșinat, alții s-au luat la bătaie… Scene care arată disperarea și neputința în fața unui sistem în care deciziile greșite se găsesc la tot pasul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3599 secunde