Președintele Klaus Iohannis trebuie să dea înapoi aproximativ 300.000 de euro, bani primiți din chirii, a decis miercuri definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție. La suma inițială de 260.000 de euro, pe care președintele trebuie să o restituie, se adaugă alte sume accesorii, adică penalități și taxe. Banii vor fi recuperați de ANAF.
Înalta curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat miercuri, 25 septembrie, decizia din cazul unui litigiu deschis în 2016, referitor la moștenirea unui imobil din Sibiu, ce a aparținut lui Carmen Iohannis, soția lui Klaus Iohannis, și familiei Baștea, prieteni apropiați cu familia prezidențială.
„Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baștea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția I civilă, în contradictoriu cu intimații-pârâți Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar și Statul Român prin Ministerul Finanțelor. Definitivă”, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ, potrivit sursazilei.ro.
De unde a pornit procesul
Este vorba despre o decizie definitivă prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Rodica Baștea, o femeie din America, prietenă de familie cu Klaus Iohannis, cea care deschisese un proces prin care solicita anularea actelor de moștenitor al statului român vizavi de un imobil din Sibiu pe care l-a cumpărat familia Iohannis de la Ion Baștea, soțul acestei femei care a deschis procesul.
Practic, statul român poate să treacă acum la recuperarea a aproximativ 300.000 euro pe care Klaus Iohannis i-ar fi încasat drept chirie de la două imobile care au fost cumpărate de la aceeași familie de către Klaus Iohannis. E vorba de un imobil de pe strada Magheru din Sibiu și despre un altul în care se afla, în fapt, un spațiu comercial de pe Nicolae Bălcescu.
Astfel, potrivit acestei decizii, un notar public din Sibiu trebuie să deschidă o procedură de succesiune prin care statul român să fie declarat moștenitor al imobilelor, potrivit antena3.ro
Statul român, prin ANAF, poate să treacă la recuperarea de la Klaus Iohannis a sumei impresionante de bani. Dacă președintele nu plătește acești bani se poate recurge la poprire.