La ceas aniversar: 178 de ani de la înființarea primei baterii de artilerie

204
La ceas aniversar: 178 de ani de la înființarea primei baterii de artilerie - artilerieziua-1636569225.jpg

Articole de la același autor

Armata Română a sărbătorit, pe 10 noiembrie, Ziua Artileriei, marcând astfel constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare. 10 noiembrie a fost data la care, în anul 1843, Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), a legiferat, prin Porunca Domnească nr. 198, înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești. Anterior, în același an, Bibescu a fost într-o călătorie la Istanbul, de unde a adus în țară patru tunuri de calibru 80 mm, dăruite de către sultan, pentru ca „să slujească întru paza bunei rânduieli și liniștei obștești”, arată reprezentanții Armatei Române.

„La 10 noiembrie 2021 se împlinesc 178 de ani de când, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, se legifera înfiinţarea primei baterii de artilerie în Ţara Românească. Decizia de înfiinţare a artileriei a adus în decursul timpului un plus de tărie, de speranţă şi încredere în forţa Oştirii Române. Ca şi celelalte arme, artileria are propria sa istorie, ale cărei izvoare se pierd în negura vremurilor şi este strâns împletită cu istoria tumultoasă a poporului nostru. Bogatele tradiţii de luptă ale armei din care faceţi parte vă onorează şi vă obligă să continuaţi eforturile de modernizare a artileriei, de perfecţionare continuă a pregătirii voastre tactice şi de specialitate, pentru a vă îndeplini cu cinste misiunile încredinţate.

Cu ocazia sărbătoririi a 178 de ani de la înfiinţarea acestei nobile arme, vă mulţumesc pentru realizările de până acum şi vă urez succes în îndeplinirea proiectelor de viitor, reuşite profesionale şi personale!

La mulţi ani!”, este mesajul transmis de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general maior Iulian Berdilă.

De asemenea, cu același prilej, reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști au transmis urări tuturor artileriștilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4119 secunde