Lista restricțiilor în localitățile în care incidența cazurilor COVID-19 trece de 6

500
Lista restricțiilor în localitățile în care incidența cazurilor COVID-19 trece de 6 - masti-1632904280.jpg

Articole recomandate

Bucureștiul a trecut miercuri de pragul de 6 la mie, ceea ce înseamnă noi restricții - carantină de noapte în weekend, restaurante, cafenele, terase sau sălile de fitness închise, conform hotărârii Guvernului. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București are la dispoziție 48 de ore pentru a se întruni pentru a decide aplicarea acestor noi măsuri.


În București, incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori a ajuns miercuri, la ora 10.00, la 6,33 la mie, față 5,57 cu o zi în urmă.


Ce interdicții prevede legea în localitățile cu rata de infectare de peste 6


Ultima hotărâre de guvern prin care este prelungită starea de alertă în România prevede o serie de restricții în localitățile în care rata de infectare trece la 6 la mie. Aceste restricții nu intră însă automat în vigoare, fiind nevoie de o decizie a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București, care are la dispoziție 48 de ore pentru a se întruni.


Care sunt restricțiile:


interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepții:
a)deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
b)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
d)deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
e)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
De asemenea, sunt interzise:
organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte;
organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale
activitățile recreative și sportive în aer liber
organizarea de evenimente private (nunți, botezuri)
organizarea de conferințe.


Ce se întâmplă cu școlile


Acum, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori, rămân deschise doar creșele și grădinițele, iar școlile trec în online. Este luată în calcul rata de incidență din ziua de vineri a fiecărei săptămâni, iar măsura se aplică din ziua de luni.


Scenariul 2 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:


- a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
- b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus ca școlile să rămână deschise și după depășirea acestui prag, anunțând că o decizie va fi luată până vineri.
"Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe. Mai exact, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor. La acest moment, regula e clară - în localitățile în care se depășește la nivelul zilei de vineri pragul de infectări de 6 la mie, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, a creșelor și grădinițelor. Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun din perspectiva copilului.
Până vineri va trebui să anuțăm cât se poate de clar, pentru că vineri e ziua în care anunțăm scenariul de funcționare a școlilor, care sunt regulile, dacă ramanem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim cei din educație, dacă și cei din sănătate sunt de acord, vom putea să mentinem, pe modelul gradinitelor si scolile deschise pana la aparitia unui număr de cazuri”, a declarat Cîmpeanu, miercuri.
El a spus că are „toate disponibilitatea” să semneze modificarea ordinului comun în acest sens.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8363 secunde