Magistrații și grefierii de la Judecătorie au trecut la forme radicale de protest

529
Magistrații și grefierii de la Judecătorie au trecut la forme radicale de protest - 391d7f655d06c92a3566d0aba632434e.jpg
Ieri, magistrații de la Judecătoria Constanța au trecut la o formă mult mai dură de protest, respectiv amânarea tuturor dosarelor (cu excepția celor în care inculpații se află în stare de arest preventiv, și a măsurilor preventive) și suspendarea programului la arhive și registratură, măsuri dispuse pe o perioadă nelimitată. Astfel, potrivit judecătorului Dan Lixandru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanța, "magis-trații Judecătoriei Constanța, reuniți în adunare generală la data de 1 septembrie 2009, au hotărât să se alăture protestului pornit de instanțele din țară, având în vedere nesoluționarea problemelor semnalate cu ocazia adunării generale din 9.07.2009, precum și perspectiva diminuării substan-țiale a veniturilor salariale potrivit proiectului legii unice de salarizare, în totală neconcordanță cu locul puterii judecătorești în statul de drept, cu importanța, pregătirea profesională, dificultatea, volumul de muncă, răspunderea și riscurile specifice profesiei de judecător, precum și cu incompatibilitățile și interdicțiile prevăzute de lege".
Astfel, toate dosarele vor fi amânate, fără a avea loc dezbateri asupra problemelor litigioase, inclusiv asupra probelor, ci doar menținându-se măsurile luate anterior (citarea, emiterea unor adrese etc, dacă acestea au fost dispuse anterior), mai precizează judecătorul Dan Lixandru. Sunt exceptate de la această măsură dosarele având ca obiect măsuri preventive și percheziții, dosarele penale cu arestați în cauză, asigurările de dovezi, măsuri asiguratorii, suspendările provizorii și interceptările de convorbiri telefonice.
De la aceeași dată, respectiv 2 septembrie, și personalul auxiliar de la Judecătorie a anunțat că se alătură protestului judecătorilor, care presupune întreruperea programului cu publicul la arhivă și la registratură, părăsirea ședinței de judecată după amânarea dosarelor și nedes-fășurarea nici unei activități după orele de program.
Judecătorul Dan Lixandru mai spune că pentru depunerea actelor procesuale se pot utiliza serviciile poștale, faxul instanței 0241 619 669, precum și adresa de e-mail a acesteia, [email protected], în acest din urmă caz semnarea sau însușirea actelor procesuale urmând să se facă în condițiile legii.
Și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-au solidarizat cu judecătorii.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, procurorul Luminița Poenaru arată că "procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au hotărât să adopte o poziție de solidaritate cu protestul magis-traților constănțeni și din țară de la parchete și instanțe. În consecință, procurorii acestui parchet își vor desfășura activitatea în raport cu protestul magistraților". Nemulțumirile lor sunt strâns legate de sub-finanțarea sistemului judiciar, precum și de prevederile ine-chitabile din proiectul legii unice de salarizare.
Amintim că la Tribunalul și Curtea de Apel Constanța șe-dințele de judecată se suspendă, pentru o perioadă de două ore, în fiecare zi a acestei săptămâni, urmând ca de săptămâna viitoare, toate procesele, cu excepția celor în care se află inculpați arestați și a măsurilor de arestare preventivă, vor fi amânate.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța și cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța nu au hotărât încă asupra vreunei forme de protest care să presupună suspen-darea activității.
Precizăm că mai toate instituțiile implicate în procesul de justiție din România - parchete, instanțe de judecată, DIICOT, DNA - au trecut la măsuri de protest care duc la blocarea justiției ori au transmis că se solidarizează cu acestea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5328 secunde