Mamaia, raiul construcțiilor ilegale de pe litoral

945
Mamaia, raiul construcțiilor ilegale de pe litoral - 1cb3a246a0d7e6a0e47110a1cd5723af.jpg
În doar două săptămâni, Ministerul Turismului a demolat 85 de construcții și structuri ridicate ilegal pe plajele de pe litoralul românesc, precum și din stațiunile turistice de la Marea Neagră.
Procedura a fost mult simplificată în urma unei ordonanțe de urgență a Guvernului, care a oferit atribuții și puteri mult mai mari Ministerului Turismului. Astfel, în doar trei zile de la constatare, o construcție ilegală poate fi desființată.

Potrivit lui Ioan Mihăilă, directorul general al Direcției de lucrări publice din Ministerul Turismului, de la 1 mai și până în prezent au fost demolate 85 de construcții și structuri ridicate ilegal pe plajă sau în stațiunile de pe litoral. Inițial, s-a hotărât ca dezafectarea lor să se desfășoare până la 15 mai, pentru a nu perturba sezonul turistic. "Nu ar fi tocmai plăcut ca turiștii care vin pe plajă să dea nas în nas cu buldozere, să nu se poată odihni din cauza gălăgiei. Însă, luni vom decide la minister dacă vom opri demolările și le vom relua după 15 septembrie sau dacă vom merge mai departe cu această acțiune până la 1 iunie. Cert este că până acum am demolat 85 de construcții", ne-a declarat Ioan Mihăilă.
Directorul din Ministerul Turis-mului spune că cele mai multe ilegalități au fost constatate în stațiunile Mamaia și Eforie Nord, fiecare cu peste 20 de construcții pe plajă. Din păcate, numărul lor este mult mai mare, însă timpul foarte scurt nu a permis decât identificarea unei mici părți. "Din nefericire, nu avem un inventar al acestor construcții ilegale. Fenomenul pare a fi unul foarte mare, cele mai afectate stațiuni fiind Mamaia și Eforie. Aici s-a construit fără autorizații, direct pe plajă, pe spațiul verde. Dacă luni se va lua decizia să stopăm demolările până în septembrie, vom demara o inventariere exactă a tuturor clădirilor ilegale de pe litoral. Dacă ar fi existat o astfel de evidență, și acțiunile noastre de demolare de până acum ar fi decurs mult mai repede. Așa că până i-am identificat, până i-am somat, am pierdut timp", a mai adăugat Mihăilă, precizând totodată că majoritatea demolărilor au fost însoțite de scandaluri și amenințări.

Autoritățile locale, părtașe la ilegalitățile comise
Înainte de emiterea acestei ordonanțe, procesul de demolare a construcțiilor fără autorizație de pe litoral era mult mai greoi, procedurile fiind îngreunate chiar de instituțiile statului. Astfel, construcțiile de pe plajă erau de competența Administrației Bazi-nale Apele Dobrogea-Litoral, în timp ce cele din stațiuni și localități țineau de atribuțiile ad-ministrației locale. Însă, din păcate, tocmai aici existau piedicile. "Timp de 20 de ani s-a construit ilegal, atât în stațiuni, cât și pe plaje, iar instituțiile abilitate, în speță primăriile și Apele Române, nu au luat măsuri. Asta pentru că s-a construit cu complicitatea unor primari, consilieri locali, funcționari publici sau directori, care au închis ochii. Acum s-a simplificat procedura de demolare, tocmai pentru că administrațiile locale nu și-au făcut treaba. Această ordonanță a fost dată ca răspuns a lipsei de implicare a autorităților responsabile", a declarat Gigi Chiru, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții.
Guvernul României a aprobat la finele lunii aprilie o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcții.
Potrivit noului act normativ, vor fi desființate toate construcțiile cu destinație turistică, precum și construcțiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din stațiunile turistice și din localitățile aflate pe litoralul Mării Negre, ridicate fără autorizație, sau cu depășirea limitei autorizației de construire, aflate pe proprietatea publică sau privată, finalizate sau în curs de execuție.
Inspectoratul de Stat în Construcții va constata starea de ilegalitate și va înștiința Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, care îi va soma pe proprietari să demoleze în 48 de ore. Dacă nu vor da curs notificării, Ministerul va trece la desființarea construcțiilor respective pe cheltuiala proprietarilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7475 secunde