Atenție șoferi!

Mașinile parcate neregulamentar în Constanța vor fi ridicate de Primărie

1525
Mașinile parcate neregulamentar în Constanța vor fi ridicate de Primărie - 4f087c37058a145e5d78eb26a6ff7985.jpg
În câteva săptămâni, Primăria Constanța împreună cu Poliția Rutieră vor începe să ridice autoturismele parcate neregulamentar în oraș. Măsura va funcționa în paralel cu deja celebra caracatiță și va fi aplicată doar în cazuri excepționale - acolo unde se blochează sau se jenează traficul rutier, în intersecții sau pe spațiile verzi.

În urmă cu o lună, Primăria Constanța a semnat un contract, în valoare de 165.000 lei, fără TVA, cu SC Herarconi pentru prestarea serviciului de ridicare, transport și depozitare a autoturismelor abandonate, neînscrise în circulație sau parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului. Astfel, în cel mult câteva săptămâni, cei care nu au grijă unde își vor parca autoturismele s-ar putea să nu le mai găsească decât în "parcul rece".

Autoturismele vor fi depozitate pe Vârful cu Dor
Mașinile vor fi transportate pe platformă și depozitate pe strada Vârful cu Dor, în depozitul de materiale - incinerator unde va fi organizat un așa-zis "parc rece".
Potrivit motivației administrației locale, pe terenurile aparținând domeniului public sau privat al Municipiului Constanța există vehicule improprii circulației pe drumurile publice sau fără plăcuță de înmatriculare ori alte marcaje oficiale sau alte împrejurări din care rezultă intenția neechivocă a proprietarului sau a deținătorului legal de a renunța la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului. Pentru vehiculele în privința cărora există, potrivit legii, indicii temeinice că ar fi fără stăpân sau ar fi abandonate, precum și a celor parcate neregulamentar, agenții constatatori vor întocmi procese verbale de constatare, ridicarea urmând să fie efectuată pe baza unei dispoziții emise de organul competent.
Serviciul de ridicare și transport a vehiculelor va fi în funcție de numărul de mașini depistate ca fiind fără stăpân, abandonate sau parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța.
De menționat că ridicarea mașinilor va fi practicată în paralel cu aplicarea celebrei caracatițe.

Măsură luată în situații excepționale
Contractul privind ridicarea mașinilor a fost semnat pe 2 iulie 2010, urmând ca în scurt timp să se treacă la treabă. Potrivit directorului adjunct al Corpului de Control al Primăriei Constanța, Dayan Fetislam, se va proceda, în primul rând, la ridicarea și depozitarea autoturismelor aban-donate pe domeniul public și privat al municipalității. De asemenea, în situații excepționale, pe baza unei dispoziții emise de către Poliția Rutieră Constanța, se vor ridica și autoturismele parcate neregulamentar care blochează sau îngreunează traficul rutier. "Polițiștii rutieri ne vor da dispoziție ce autoturisme trebuie să ridicăm. Această măsură va fi aplicată doar în cazuri deosebite, acolo unde mașinile parcate neregulamentar blochează traficul, iar măsura blocării roților nu este eficientă. Spre exemplu, dacă cineva își lasă mașina în intersecție că el are treabă nu știu unde, degeaba îi pun caracatiță, că nu reușesc astfel să fluidizez traficul. Așa că, pe baza unei constatări a unui agent rutier, vin și ridic mașina. Această măsură va fi luată în toate situațiile în care se blochează sau se îngreunează circulația rutieră. În restul situațiilor, vom proceda mai departe la blocarea roților. Cele două măsuri vor funcționa paralel", ne-a declarat Dayan Fetislam.

464 lei, taxa de ridicare, transport și depozitare
Autoturismele parcate neregulamentar care vor fi ridicate vor fi transportate pe strada Vârful cu Dor, într-un depozit de ma-teriale.
Șoferii care o vor păți trebuie să știe că taxele pentru recuperarea mașinii sunt destul de mari. Numai pentru ridicatul, transportul și depozitarea mașinii în parcul rece vor trebui să achite 464 de lei, la care se vor adăuga cel puțin 200 de lei, reprezentând amenda poliției rutiere pentru parcare neregulamentară. Dacă nu aveți bani să vă recuperați mașina cât mai repede, nu trebuie să vă îngrijorați prea tare, deoarece Primăria nu va cere taxe suplimentare pentru fiecare zi de depozitare.
Directorul SC Herarconi, Mihai Doană, ne-a declarat că societatea pe care o conduce este pregătită în orice moment să intervină pentru ridicarea autoturismelor abandonate sau parcate neregulamentar. "Noi suntem doar prestatorii acestui serviciu. Primăria ne va solicita, punctual, ce mașini să ridicăm. Cei de la corpul de control, împreună cu Poliția Rutieră, după caz, vor decide ce autoturisme vom transporta și depozita. Noi suntem pregătiți în orice moment să ne apucăm de treabă", a precizat Mihai Doană.

100.000 locuri de parcare lipsă
Șoferii constănțeni au primit cu destul de multă reținere această nouă măsură privind sancționarea șoferilor indisciplinați. Toată lumea își dorește un trafic rutier cât mai lejer, susținând totodată pedepsirea celor care încalcă legea. Însă, problema este mult mai complexă în municipiul Constanța. Circulația rutieră nu poate fi fluidizată doar prin înăsprirea și înmulțirea amenzilor pentru cei care staționează neregulamentar, ci în primul rând prin construirea de spații de parcare. Autoritățile ar trebui să ofere în primul rând o alternativă, pentru ca șoferul să aibă posibilitatea să respecte legislația. Abia după aceea, să se ia cele mai aspre măsuri împotriva celor care nu vor (nu pentru că nu pot) să parcheze regulamentar.
Potrivit Poliției Rutiere, în momentul de față, în municipiul Constanța există aproximativ 200.000 de autoturisme, însă doar pentru jumătate există locuri de parcare amenajate sau în curțile caselor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4132 secunde