MAȘINILE PARCATE NEREGULAMENTAR POT FI RIDICATE DIN NOU. Șoferi, atenție, există și excepții!

2507
1
MAȘINILE PARCATE NEREGULAMENTAR POT FI RIDICATE DIN NOU. Șoferi, atenție, există și excepții! - politialocalamasiniridicatecarac-1481882273.jpg

Articole recomandate

Guvernul a modificat, în ședința de joi, regulile de ridicare a mașinilor, astfel că mașinile parcate nergulamentar pot fi ridicate din nou. E vorba despre cele care staționează neregulamentar pe carosabil, dar și a celor parcate pe trotuare. Totuși, în cazul în care în vehiculul care urmează să fie ridicat se află o persoană, iar aceasta poate fi observată de reprezentantul poliției prezent la fața locului, atunci procedura de ridicare va fi întreruptă. Același lucru este valabil dacă proprietarul mașinii se prezintă la vehicul înainte de inițierea transportului către locul de depozitare.


Astfel, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a spus că măsură este menită să descurajeze apariția practicilor abuzive și deturnarea scopului măsurii într-unul comercial, adică samsarii de mașini.


"Ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvern printr-o hotărâre adoptată azi (joi, n.red.), prin care s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a ordonanței de urgență 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, astfel încât să fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri. Procedura instituită de Guvern nu vizează un rol punitiv, acest lucru intrând în sfera răspunderii contravenționale, și propune un set de reguli procedurale care să descurajeze apariția practicilor abuzive și deturnarea scopului măsurii într-unul comercial, adică samsarii de mașini, cei care ridicau mașini", a declarat, astăzi, Liviu Iolu, scriu cei de la ziare.com.


Conform expunerii de motive, "ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situațiile în care are loc o staționare neregulamentară", nu doar pe partea carosabilă, ci și de pe pistele obligatorii pentru pietoni și/sau bicicliști ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.


Administratorii drumurilor publice pot permite, cu avizul poliției rutiere, oprirea sau staționarea, parțial ori total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate și semnalizate în mod corespunzător.


Potrivit notei de fundamentare, argumentul a fost că operațiunea este una utilă și deservește interesul public deoarece urmărește fluidizarea circulației pe drumurile publice.


Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar a fost declarată ilegală printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staționate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.


Potrivit modificărilor, ridicarea nu poate fi dispusă sau (dacă a fost dispusă) să înceteze executarea dacă în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.


"Deși primul lucru pe care-l realizează agentul de poliție este să verifice prezența unor persoane în vehicul, apar situații când o astfel de constatare nu este în mod obiectiv posibilă, mai ales dacă vehiculul are ușile blocate", este argumentul Guvernului.


Mai mult, operațiunea de ridicare va trebui întreruptă dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de inițierea transportului către locul de depozitare.






Comentează știrea

Gogu
16 decembrie 2016
Astept pareri

"Conform expunerii de motive, "ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situațiile în care are loc o staționare neregulamentară" legea zice "Oprirea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public cu o durată de până la 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare." Sunt 2 posibilitati: ori stau vulturii langa masina 5 min ca sa fie siguri ca este stationata ori vin si-o ridica in 2 min si-i poti reclama pentru abuz

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2451 secunde