Minerii care furnizau uraniu pentru CNE Cernavodă s-au blocat în mină

656
Minerii care furnizau uraniu pentru CNE Cernavodă s-au blocat în mină - miner-1343939866.jpg
Aproximativ 300 de mineri s-au blocat, ieri dimineață, în mina Crucea, din județul Suceava, în semn de protest față de condițiile de muncă și de salariile mici. Ortacii spun că vor continua protestul atât cât este necesar și au cerut mâncare și apă. Grupul minerilor nu a reușit însă să stabilească un lider pentru a începe negocierile, a declarat prefectul Sucevei, Florin Simescu.
Minerii, care s-au blocat, ieri dimineață, în mina de uraniu Crucea, sunt nemulțumiți de condițiile grele de muncă și de salariile mici care, susțin ortacii, nu au mai crescut de aproape trei ani.
Cer mâncare și apă. Protestul continuă
Protestatarii susțin că sunt deciși să nu iasă curând din mină, ei solicitând să li se aducă mâncare și apă și intenționând să își continue protestul atât cât va fi necesar. Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câștigând după aproximativ 15 ani de muncă în jur de 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră și sporurile, acest lucru în condițiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum și furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă
Ortacii au declanșat protestul după ce Compania Națională a Uraniului a anunțat că, deocamdată, nu sunt bani suficienți pentru majorarea salariilor, astfel că minerii au decis să se blocheze în în subteran în semn de protest.
Potrivit președintelui Federației Naționale Mine Energie, Marin Condescu, între sindicate și administrație au început negocieri cu conducerea minei pentru rezolvarea dolanțelor greviștilor. Negocierile se poartă în condițiile în care unitatea încă nu are aprobat de către Ministerul Economiei bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs. Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcțională din țară, având două puncte de lucru: Crucea și Botușanu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Iunie 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.1529 secunde