Moartea vine la vârsta a treia cu scârțâit de frână

940
Moartea vine la vârsta a treia cu scârțâit de frână - 28847f396305d905bc678a7288ceb1a2.jpg
Pietonii indisciplinați reprezintă principala cauză a producerii accidentelor grave în județul Constanța. Săptămânal, zeci de persoane ajung la spital după ce au fost lovite de mașini în timp ce traversau strada prin loc nepermis, în timp ce alții, mai puțin norocoși, nu mai ajung decât la morgă. Statisticile la nivel european arată că suntem singura țară din UE unde pietonii sunt scăpați de sub control.

Luna octombrie este cea mai elocventă în ceea ce privește gravitatea problemei. Șapte pietoni și-au pierdut viața în acest interval, numai în județul Constanța, după ce au încercat să traverseze strada prin loc nepermis și fără să se asigure. Enorm, dacă ținem cont că această cifră se înregistrează la nivelul întregii Mari Britanii, tot în decursul unei singure luni.
Polițiștii constănțeni recunosc că fenomenul este foarte greu de stăpânit, mai ales din cauza lipsei de educație rutieră a românilor, dar și a proastei sistematizări a drumurilor și a trecerilor pentru pietoni.
Cei mai expuși producerii acestor accidente sunt bătrânii, care, din cauza vârstei și a fragilității, nu au mari șanse de supraviețuire în cazul impactului cu un autoturism.

Pietonii, principala cauză a accidentelor
Comisarul șef Constantin Dancu, șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța, spune că pietonii le dau cele mai mari bătăi de cap polițiștilor, care, zilnic, amendează în medie 150 de persoane care traversează strada prin loc interzis. "Pietonii sunt pe primul loc ca principala cauze de producere a accidentelor rutiere. Este o mare problemă de educație, cei mai mulți ghidându-se pe principiul dăunător «Mie nu mi se poate întâmpla». Însă multora chiar li se întâmplă, iar consecințele sunt foarte grave, de la deces până la infirmitate pe viață. Nu îți vine să crezi când îi vezi că, în fața polițistului, trec strada prin loc nepermis, deși trecerea de pietoni se află la câțiva metri mai încolo", ne-a declarat Constantin Dancu.

Probleme de conștiință în a sancționa bătrânii
Cei mai indisciplinați și greu de stăpânit pietoni sunt, culmea, bătrânii. Se aventurează să traverseze prin locuri total neindicate pe cele mai aglomerate bulevarde, unde doar un bun dribleur ar reuși să fenteze puzderia de mașini care se vântură din toate părțile. Ei, nu! Cu sacoșica într-o mână, bastonul în cealaltă, pășesc încet dar sigur, de-a dreptul carosabilului, sfidând nebunia din trafic. Din păcate, pentru mulți, toată aventura se termină sub roțile mașinilor.
"Majoritatea victimelor accidentelor de circulație sunt pensionarii, persoanele în vârstă. Nu țin cont de nimic și traversează strada pe unde vor, fără ca măcar să se asigure. Trebuie să recunosc că noi avem și o problemă de conștiință în a-i sancționa. Știm că au venituri mici, ni se plâng cu talonul de pensie în mână că sunt săraci, dar nu avem ce face. Alegerea este foarte grea și pentru noi: le dăm avertismente și apoi îi culegem de pe străzi, sau îi amendăm și îi potolim să mai traverseze aiurea, salvându-le astfel viața. După vârsta de 50 de ani, orice impact cu un autoturism are consecințe deosebit de grave", susține șeful Poliției Rutiere.

150 de persoane, sancționate zilnic
Fiind principala cauză a producerii de accidente rutiere, polițiștii constănțeni și-au axat acțiunile în combaterea traversării neregulamentare. Singura metodă este amenda, însă nici ea nu îi mai sperie pe mulți. "În fiecare zi ne axăm activitățile pentru combaterea acestui fenomen. Facem acțiuni în anumite locuri, la anumite ore, ce reies din studiile noastre ca fiind cele mai problematice. Astfel, zilnic amendăm, în medie, 150 de persoane pentru traversarea străzii prin loc nepermis. Este principala noastră pârghie. Amenda este cuprinsă între 60 și 120 de lei. Noi considerăm că sancțiunea este precum medica-mentul, are gust amar, dar te face bine. De la începutul anului, am amendat peste 20.000 de persoane, cu 6.000 în plus față de anul trecut", spune Constantin Dancu.
Potrivit polițiștilor, cele mai periculoase locuri din municipiul Constanța, unde se petrec cele mai multe accidente rutiere cu pietoni, sunt: piața Tomis 3, Soveja, ICIL, Brătianu, Lăpușneanu, Casa de Cultură, Gară.
Oamenii legii recunosc totuși că orașul Constanța nu are foarte multe treceri de pietoni, însă ele sunt amplasate în zone strategice, foarte aglomerate.
Luna octombrie a fost una neagră în ceea ce privește accidentele mortale în care au fost implicați pietoni, înregistrându-se șapte decese și numeroși răniți grav. Cinci dintre persoanele care și-au pierdut viața aveau vârste de peste 55 de ani.

Trecerea de pietoni, pericol public
Pietonii rămân în prim-planul accidentelor rutiere grave chiar și atunci când nu este vina lor. Astfel, pe locul trei în ceea ce privește principalele cauze ale producerii accidentelor se află neacordarea de prioritate pietonilor. Așa că viața pietonului în județul Constanța este una aventuroasă, indiferent dacă traversează sau nu regulamentar drumul. Dacă trece strada aiurea este călcat de mașini sau amendat de polițiști, dacă traversează pe la trecere sau pe la semafor este "vânat" de șoferii care omit să le cedeze prioritate. Numai că în ultima situație, pietonul este protejat de lege, iar șoferul este tras la răspundere penal.
Pentru că a crescut considerabil și numărul accidentelor în care pietonii sunt tăvăliți pe treceri, polițiștii au înmulțit acțiunile pe această linie. De la începutul anului, au fost reținute 550 de permise de conducere, cu 220 în plus față de 2008, pentru neacordare de prioritate pietonilor.

Statistici pe 2009
Statisticile Poliției Rutiere Constanța arată că, per total, în primele 10 luni ale acestui an s-au produs mai puține evenimente rutiere, în comparație cu 2008. O explicație plauzibilă ar fi că recesiunea economică i-a lăsat pe mulți fără bani de benzină, așa că oamenii au preferat să meargă pe jos sau cu transportul în comun decât cu mașina personală.
De la începutul anului s-au petrecut 1.020 de accidente rutiere, cu 42 mai puține față de perioada similară din 2008. De asemenea, au avut loc 187 accidente grave, cu 10 mai puține, în care au murit 88 de persoane, cu 6 mai puține decât anul trecut. Răniți grav au fost înregistrați 129, cu 26 mai puțin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 02 Noiembrie 2009
Stire din Eveniment : Două tinere au dispărut de acasă
Luni, 02 Noiembrie 2009
Stire din Eveniment : Se schimbă uniformele în armată
Pagina a fost generata in 1.7874 secunde