Mort în accident rutier. CÂT COSTĂ O VIAȚĂ DE OM?

2552
1

Articole de la același autor

Daunele morale acordate victimelor accidentelor rutiere și familiilor celor uciși pe șosele rămân o problemă spinoasă a justiției. Spre deosebire de despăgubirile pentru daune materiale, care se stabilesc pe bază de probe, despăgubirile pentru daune morale se stabilesc pe baza evaluării instanței. 


Cum aproape nu e zi fără accidente, constănțenii iau drumul instanței, cerând daune pentru ce-au îndurat pe șosea. Sumele cele mai importante se cer ca daune morale, unde și calculul stă sub semnul subiectivității.

Ultimul bilanț al Serviciului Rutier Constanța vorbea de aproximativ 800 de evenimente rutiere în 2013, soldate cu 50 de morți, 96 de răniți grav și 908 persoane rănite ușor. 

Despăgubirile, date de asiguratorii RCA

În cazul unui accident rutier soldat cu vătămarea corporală, trebuie să știți că aveți dreptul la despăgubiri, atât materiale, cât și morale.

"În cazul accidentelor rutiere, victimele se pot îndrepta împotriva șoferilor vinovați de producerea accidentelor și pot solicita, pe lângă tragerea la răspundere penală a acestora, respectiv aplicarea unei pedepse cu închisoarea, și obligarea acestora în solidar cu societatea de asigurare unde au încheiată polița RCA obligatorie la plata daunelor materiale și morale pe care șoferii le-au cauzat. Daunele materiale (despăgubirile) sunt reglementate în principal de Codul civil, care stipulează că orice prejudiciu dă dreptul la reparație, în cazul accidentelor auto soldate cu vătămări corporale acestea fiind reprezentate de cheltuieli de spitalizare, cheltuieli cu medicamentele, cu recuperarea medicală, tratamente etc. sau cheltuielile de înmormântare, de pomenire în cazul accidentelor soldate cu decesul victimelor. Pe de altă parte, daunele morale reprezintă despăgubirile acordate pentru atingerea adusă unei persoane constând în suferințe de ordin psihic, determinate de cauzarea morții unei persoane iubite sau a unei rude apropiate, ori rănirea, mutilarea, desfigurarea sau îmbolnăvirea gravă a acesteia, dureri fizice sau psihice", precizează avocatul constănțean Florin Bobeși.

Daunele morale, la latitudinea judecătorului

Pentru a primi pretențiile materiale solicitate, va trebui să faceți dovada cheltuielilor pe care le-ați făcut. În schimb, în cazul despăgubirilor morale, sunteți liber să solicitați orice sumă doriți. Magistratul care judecă dosarul vă va acorda atât cât crede el de cuviință, raportat strict la situația dumneavoastră. În caz de deces din accident rutier, cei îndreptățiți să primească despăgubiri sunt ascendenții (părinții decedatului), descendenții (copiii decedatului), frații decedatului și soțul supraviețuitor.

"Despăgubirile pentru daune morale se disting de cele pentru daunele materiale prin faptul că acestea nu se probează, ci se stabilesc de instanța de judecată prin evaluare. Absența unor criterii obiective în legislația națională pentru stabilirea cuantumului daunelor morale a dus la o practică relativ neunitară. Cuantumul daunelor morale se stabilește prin apreciere, de către instanța de judecată, în raport cu consecințele negative suferite de victima erorii judiciare pe plan fizic și psihic, importanța valorilor lezate, măsură în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situația familială, profesională și socială. În cuantificarea prejudiciului moral, aceste criterii sunt subordonate condiției aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real și efectiv produs victimei accidentului rutier", spune avocatul. 


Despăgubiri de peste trei milioane de lei

După ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă pentru că a omorât un bărbat într-un accident rutier, un tânăr de 23 de ani, din București, a fost judecat separat într-un alt dosar pentru ca rudele victimelor să-și poată dovedi cu documente pretențiile civile.

Magistrații Judecătoriei Hârșova au decis, în mai 2013, ca George Alexandru Puenaru să scoată din buzunar 350.000 de euro pentru a achita daunele morale acordate de instanță soției, fiicelor, părinților și surorii lui Jan Damaschin, bărbatul ucis în accidentul rutier, 23.500 de lei pentru daunele materiale și 10.000 de lei onorariul avocatului. De asemenea, tânărul este nevoit să-l despăgubească și pe bărbatul care a supraviețuit accidentului, Octavian Șerban, care va primi 10.065 de lei daune materiale, 3.259.935 de lei daune morale, 1.167 de lei contravaloarea salariului pe care l-ar fi câștigat în perioada august 2012-martie 2013 și 12.600 de lei onorariul avocatului.

Evenimentul a avut loc în noaptea de 19 spre 20 noiembrie 2011, în jurul orei 3.30, pe DN 2A, care leagă Constanța de Hârșova. Tânărul conducea un autotren. La ieșirea din localitatea constănțeană Stupina, șoferul a pierdut controlul volanului, iar tirul a intrat în remorca unui microbuz tras pe dreapta. Doi bărbați care încercau să lege remorca de microbuz, Jan Damaschin și Octavian Șerban, au fost pur și simplu striviți între mijlocul de transport în comun și remorcă. În ciuda eforturilor depuse, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe Jan Damaschin, care a decedat pe loc. În schimb, Octavian Șerban a scăpat cu viață și a fost transportat în stare gravă la spital. Accidentul a avut loc din cauza neatenției șoferului de tir. George Alexandru Puenaru a fost cercetat și judecat în libertate.



Comentează știrea

Sam
6 septembrie 2013
Oferta zilei

2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5805 secunde