Vizită istorică, la Constanța

Nava Greenpeace, mesaj pentru România: Stop cărbune, folosiți energie curată!

551
Nava Greenpeace, mesaj pentru România: Stop cărbune, folosiți energie curată! - fotofondgreenpeace1-1559157001.jpg

Articole de la același autor

Rainbow Warrior, nava fanion a Greenpeace, a ancorat la Constanța. Velierul va sta până duminică în dana de pasageri a Portului Constanța, unde va putea fi vizitată de oricine este curios și dorește să afle mai multe despre misiunile Greenpeace. Nava vine cu un mesaj puternic și extrem de important pentru noi toți, de a stopa utilizarea combustibililor fosili și de a folosi surse de energie regenerabilă. 


Rainbow Warrior este cea de-a treia navă Greenpeace, fiind construită special pentru a servi campaniilor organizației și promovând grija pentru mediul înconjurător. Sosirea navei în țara noastră este un mesaj extrem de puternic. Vasul călătorește pe oceanele și mările Terrei pentru proiecte științifice sau pentru a protesta împotriva marilor poluatori. Rainbow Warrior este și una dintre cele mai "verzi" nave din lume: folosește preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deșeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace.
Constanța este prima oprire dintr-un tur european de cinci luni, în care atât membrii echipajului, cât și voluntarii Greenpeace din fiecare oraș militează pentru utilizarea soluțiilor energetice curate, solicitând din partea autorităților și a liderilor europeni acțiuni decisive pentru protejarea climei.
În acest tur, Constanța și România joacă un rol foarte important, țara noastră fiind încă tributară energiei pe cărbune. Deși are potențial major pentru folosirea energiei din surse regenerabile, cum ar fi soarele și vântul, politicienii români au continuat să sprijine, chiar și cu prețul penalizării de către Comisia Europeană, producția de cărbune, extrem de nocivă pentru mediu și sănătate.
"Sectorul energetic este cel mai mare producător al efectului de seră. Termocentrala de Rovinari, de exemplu, emite peste cinci milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an. În timp ce multe state renunță la energia pe cărbune, România are planuri de a construi noi termocentrale pe cărbune. Mai multe țări membre ale Uniunii Europene au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă și sănătatea oamenilor, permițând funcționarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termocentrala de la Mintia, termocentrala de la Govora funcționează fără avize de mediu de ani buni. Sunt amendați, contestă în instanță sancțiunea și în tot acest timp periclitează sănătatea noastră și a mediului. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producției de energie pe cărbune este 2030", a explicat Alin Tănase, coordonatorul de campanii Greenpeace România.


Căpitanul navei, o legendă
Sosirea vasului la Constanța coincide și cu ultimul tur pentru căpitanul Pete Willcox, o legendă a Greenpeace. El a fost căpitan la bordul primului Rainbow Warrior, scufundat prin detonare de către serviciile secrete franceze (DGSE) în Noua Zeelandă, în 1985, eveniment ce a declanșat un scandal diplomatic internațional. În 2013, aflat la bordul unui alt vas al Greenpeace - Arctic Sunrise - Pete Willcox a fost arestat și reținut timp de două luni de armata rusă, alături de alți 30 de activiști.
"Toată lumea trebuie să fie conștientă de ceea ce noi numim acidificarea oceanelor. Pentru fiecare litru de combustibil fosil pe care îl ardem aruncăm în atmosferă dioxid de carbon. Oceanul absoarbe până la 50 % din CO2. Iar când oceanul absoarbe CO2, în tansformă în acid carbonic, apărând fenomenul de acidificare a oceanelor. Iar acest lucru se vede foarte clar prin distrugerea recifelor de corali. Nu putem să ucidem oceanele și să așteptăm să trăim vieți sănătoase pe această planetă", consideră comandantul Pete Willcox.


Acces liber pe navă
Constănțenii care vor să afle istoria Greenpeace și a navei au șansa să facă un tur gratuit. Astăzi, vasul poate fi vizitat între orele 9.00 și 12.30, iar mâine, între orele 17.00 și 20.15. De asemenea, sâmbătă, 1 iunie, vă puteți urca la bord între orele 9.00 și 13.00 și între orele 16 și 20.15, iar duminică, 2 iunie, între orele 9.00 și 12.00. Pentru intervalele orare în care nava se poate vizita de către publicul larg, un autobuz RATC va face traseul Poarta 1 - interiorul portului - Cuibul reginei, cu o frecvență de 15 minute. Călătoria este gratuită.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
Stire din Social : Plimbări cu velierul pe mare
Pagina a fost generata in 2.7162 secunde