O femeie a murit stând la rând la moaștele SFINTEI PARASCHEVA

306
O femeie a murit stând la rând la moaștele SFINTEI PARASCHEVA - 22-1381501278.jpg

Articole recomandate

O femeie de 61 de ani cu probleme cardiace, care participa la pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, de la Iași, a murit, vineri, la Spitalul "Parhon", din municipiu, unde a fost dusă în stare gravă. "Pacienta a intrat în stop cardio-respirator. În fiecare an am avut decese. Pelerinii care stau în corturi câteva nopți în șir, pacienții nu se alimentează, nu se hidratează. Pacienții cardiaci în proporție de 70% - 80% au de suferit din cauza temperaturilor scăzute", a declarat medicul Luminița Budron la realitatea.net


Din primele date, se pare că femeia s-ar fi așezat la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva încă din cursul nopții de joi spre vineri și că, pe fondul oboselii, dar și al lipsei hranei, i s-ar fi făcut rău. Marius Țăranu, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, a declarat că 30 de persoane au leșinat în timp ce stăteau la coadă, câțiva dintre pelerini fiind transportați la spital.


Vineri, în jurul orei 14.00, coada la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva măsura aproximativ doi kilometri, în zonă fiind în jur de 20.000 de pelerini. Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune, vineri dimineață, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind așezată apoi într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult.


Alături de moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost așezate și moaștele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, aduse, joi seară, de la Mănăstirea Neamț. Pelerinii au început să se așeze la rând încă de joi seară, aceștia așteptând peste 12 ore în zona în care vineri dimineață urmau să fie scoase sfintele moaște din incinta Catedralei. Mai multe străzi din jurul Catedralei au fost închise circulației, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor să atingă sfintele moaște.


Câteva mii de credincioși s-au închinat încă de joi la moaștele Sfintei Parascheva, înainte ca acestea să fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iași, oamenii spunând că au venit mai devreme pentru a evita aglomerația. La Iași, au ajuns pelerini din mai multe județe ale țării, autocare cu număr de București, Galați, Neamț sau Suceava fiind parcate în centrul orașului.


Autoritățile se așteaptă ca în zilele următoare rândul de pelerini care se va forma în jurul Mitropoliei ieșene să se întindă constant pe o lungime de peste doi kilometri. Peste 1.200 de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică pe perioada pelerinajului religios de la Iași. Peste 250.000 de pelerini din întreaga țară sunt așteptați în aceste zile în oraș.


Peste 10.000 de pelerini s-au închinat vineri dimineață în doar câteva ore la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea întregii Moldove, iar alte 20.000 de persoane așteaptă, în jurul prânzului, la un rând de peste doi kilometri. Marius Țăranu, ofițerul de presă al Grupării Mobile 'Alexandru cel Bun' Bacău a declarat, pentru AGERPRES, că peste 10.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, care a fost scoasă vineri dimineața la ora 6.30, din Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în Curtea mitropolitană.


Sărbătoarea Sfintei Parascheva din 14 octombrie a luat amploare începând din 1955, când, oficial, un sobor de arhierei a proclamat în fața a sute de credincioși și a altor Biserici, generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română. Generalizarea cultului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955. Începând din anii '90, hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva a căpătat o tot mai mare amploare, pelerinajul organizat de prăznuirea hramului său numărându-se, astfel, printre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din lume.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0775 secunde