Onoare și cinste pentru cei 6.000 de soldați români care au pierit la Turtucaia

33185
Onoare și cinste pentru cei 6.000 de soldați români care au pierit la Turtucaia - x-ceremonie-turtucaia-1694073625.jpg

Articole de la același autor

Marți, 5 septembrie 2023, la Cimitirul Internațional din Șumentsi, Bulgaria, ridicat pentru cinstirea militarilor bulgari, germani și români, care în septembrie 1916 și-au pierdut viața pe timpul luptelor de la Turtucaia, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios, organizat cu sprijinul Statelor Majore ale Forțelor Terestre din România și Bulgaria. Organizatorii evenimentului au fost Arhiepiscopia Tomisului și filialele constănțene ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități. Pentru prima dată, după o lungă perioadă de timp, la eveniment au participat și militari activi din România, de la Batalionul 345 Artilerie „Tomis”, care au asigurat garda de onoare, alături de o subunitate a camarazilor bulgari.

După intonarea imnurilor de stat, ÎPS Teodosie, însoțit de un sobor de preoți români și bulgari, a oficiat un parastas de pomenire a celor aproximativ 6.000 de eroi români înhumați în cele două gropi comune. Au urmat alocuțiunile susținute de comandantul bulgar, de lt.col. Ilie Ion, comandantul Batalionului 345 Artilerie, col. (rtg) Remus Macovei, gl. (r) dr. Adrian Stroea și dr. Daniel Nicolae, de la Asociația istorică „Dimitrie Cantemir” București. Momentul cel mai emoționant l-a constituit recitarea unei poezii patriotice de către elevul Nectarie Prelipceanu (9 ani) din Medgidia. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

„Mulțumim părintelui Andrei , starețul Mănăstirii Dervent, pentru implicarea deosebită în realizarea acestui proiect și călugrițelor de la Mănăstirile Strunga și Năvodari care au pus mult suflet în buna desfășurare a evenimentului”, a transmis Remus Macovei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5121 secunde