ONU avertizează că utilizarea drogurilor de viol ia amploare în lume

471
Folosirea așa-numitelor "droguri de viol" pentru a comite infracțiuni sexuale, precum și abuzul de medicamente prescrise cu rețetă sunt în creștere, a avertizat Organismul Internațional pentru Controlul Stupefiantelor (OICS), al ONU, care critică și apariția a numeroase farmacii online ilegale.
OICS avertizează în cel mai recent raport al său, în legătură cu propagarea "drogurilor de viol". Fenomenul constă în administrarea unor substanțe victimelor, fără ca acestea să știe, pentru a le slăbi rezistența.
"Fenomenul drogurilor de viol evoluează rapid, în timp ce agresorii încearcă să ocolească controalele mai stricte folosind substanțe care nu sunt vizate de convențiile internaționale privind controlul drogurilor", se arată în raportul agenției cu sediul la Viena.
Dacă agresiunile sexuale după folosirea de Rohypnol au devenit rare, potrivit OICS, folosirea mai frecventă a altor substanțe psihotrope, care nu sunt plasate sub control internațional, în special GHB și ketamina, reprezintă "o amenințare gravă".
Pentru a încerca să îi pună capăt, Comisia pentru stupefiante a OICS a cerut guvernelor și grupurilor farmaceutice să adauge coloranți sau arome acestor substanțe, care ar avertiza potențialele victime că băutura lor le conține.
Și abuzul de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, inclusiv morfina, s-a extins în ultimii ani până la nivelul în care, de exemplu, în Statele Unite, mai mulți oameni consumă aceste droguri decât heroină, cocaină și ecstasy în total. În Europa, în special în Franța, Italia, Lituania și Polonia, între 10% și 18% dintre studenți folosesc sedative sau tranchilizante eliberate pe bază de rețetă. Potrivit raportului, în Germania, numărul persoanelor care sunt dependente de preparatele farmaceutice este evaluat între 1,4 și 1,9 milioane.
OICS a cerut în raportul său și măsuri pentru a contracara înmulțirea farmaciilor online, care operează în special din India, pentru a bloca circuitele de distribuție ilegală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9489 secunde