Parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, distrus de hoți

211
Parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, distrus de hoți - parc-foto-1694093518.jpg

Articole de la același autor

Hoții au făcut ravagii într-un parc fotovoltaic din Hunedoara, înființat la marginea comunei Ghelari, cu ajutorul fondurilor europene, dar care nu a mai devenit funcțional.


Parcul fotovoltaic construit în perioada 2014 - 2015, cu ajutorul unor finanțări europene, era anunțat drept una dintre cele mai importante investiții în energie din zona Hunedoarei, în ultimii ani.


Nu a fost însă niciodată pus în funcțiune, panourile solare au fost degradate de trecerea timpului și de forțele naturii, iar unii localnici au contribuit și ei la distrugerea lor. Hoții au profitat și au furat în ultimii ani numeroase panouri solare. Le-au pus în vânzare pe internet, însă în cele din urmă unii dintre ei au fost identificați de polițiști.


Administratorul parcului fotovoltaic s-a plâns Poliției municipiului Hunedoara de pagubele făcute de hoți în ultimul an, iar un flagrant a fost organizat pentru prinderea infractorilor.


„Polițiștii Secției de Poliție Rurală Hunedoara și cei ai Biroului de Investigații Criminale Hunedoara au demarat o serie de verificări și activități investigative, iar în 3 septembrie 2023 au organizat o acțiune în urma căreia au reușit prinderea în flagrant a doi bărbați din municipiul Hunedoara, în vârstă de 19 și de 41 de ani. Cei doi încercau să comercializeze pe un site de vânzări bunurile furate (respectiv 128 de panouri fotovoltaice, 11 invertoare și 9 suporți de invertoare – în valoare de peste 344.000 lei), care au fost, astfel, recuperate de polițiști”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.


Polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de cei doi bărbați, cercetările continuând, în vederea documentării întregii activități infracționale, informează adevarul.ro


„Ulterior polițiști au mai identificat un bărbat de 66 de ani, din județul Sibiu, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat reclamate. El a fost condus la sediul Poliției Municipiului Hunedoara pentru audieri, ulterior fiind dispusă și față de acesta măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.


Parcul fotovoltaic din Hunedoara, întins pe circa 30 de hectare la marginea satului Ghelari, a reprezentat o investiție estimată la circa 40 de milioane de euro, și trebuia să fie pus în funcțiune de peste cinci ani. În urmă cu un deceniu Primăria comunei Ghelari a concesionat pe 49 de ani terenul unui investitor privat, pentru o redevenţă anuală de 10.000 de lei şi energie electrică gratuită pentru clădirile publice din comună, de la noul parc fotovoltaic.


Lucrările de amenajare au început în 2014, cu întârziere, pe 30 de hectare de teren de la marginea satului. Potrivit proiectanţilor, parcul fotovoltaic din Hunedoara ar fi urmat să producă 12.300 de MWh anual, cantitate de energie suficientă pentru alimentarea unui oraş cu 15.000 de locuitori.


La scurt timp de la demararea proiectului, terenurile au făcut obiectul unor litigii. În 2015, constructorii parcului fotovoltaic au fost acuzaţi că au defrişat ilegal aproape 1.800 de metri cubi de lemn pentru realizarea investiţiei. Direcţia Silvică Hunedoara reclama tăierea unei păduri de gorun, pe o suprafaţă de 3,5 hectare şi a cerut oprirea lucărilor la parc. Reclamaţiile au ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar dosarul a fost soluţionat definitiv prin clasarea cauzei, potrivit Ordonanţei din data de 30 august 2016.


Un alt proces între Primăria comunei Ghelari şi Regia Naţională a Pădurii – Romsilva, după ce Romsilva a reclamat că terenurile, respectiv păşunea împădurită, sunt cuprinse în fondul naţional forestier şi fac parte din amenajamente silvice ale statului.


În 2016, Judecătoria Hunedoara a dat câştig de cauză Primăriei Ghelari în disputa pentru cele 30 de hectare. Litigiile în instanță pentru o parte din terenul ocupat de parcul fotovoltaic au îngreunat realizarea investiției, iar societatea care a derulat-o a intrat în insolvență.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3445 secunde