Parchetul General: Avocații vor putea intra cu telefoanele mobile în sediile parchetelor

123
Parchetul General: Avocații vor putea intra cu telefoanele mobile în sediile parchetelor - avocatcarieraliceenisamsung-1544856881.jpg

Articole recomandate

Parchetul General a decis că avocații vor putea intra în sediile parchetelor cu telefoanele mobile și alte dispozitive electronice (laptop, tabletă), cu excepția cazurilor în care procurorii au motive justificate să limiteze acest drept.

Procurorul general Augustin Lazăr a avut vineri o întâlnire cu Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, și cu Ion Dragne, decan al Baroului București, în cadrul căreia a fost abordată problema interdicției aplicate avocaților de a intra în unele parchete cu dispozitive electronice, în special telefoane mobile, dispozitive care, în prezent, rămân în custodie la intrarea în sediu.

"În urma analizei cadrului legal și a tuturor argumentelor invocate, s-a apreciat că măsura interzicerii de principiu a accesului avocaților cu telefoane mobile și alte dispozitive electronice (laptop, tabletă ș.a.) este disproporționată față de scopul urmărit - asigurarea unui echilibru între respectarea caracterului nepublic al urmăririi penale și protecția informațiilor clasificate și a celor confidențiale, pe de o parte, și buna desfășurare a profesiei de avocat pe de altă parte. O abordare unitară care să înlăture inconvenientele aplicării acestei măsuri o reprezintă consacrarea, prin norme interne, a regulii ca accesul avocaților cu astfel de dispozitive să fie permis în toate cazurile în care procurorul nu are motive justificate să limiteze acest drept, în concret. Limitarea se va putea face cu acordul conducătorului parchetului", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

În acest sens, la nivelul Parchetului General s-a modificat cadrul intern privind accesul și circulația în sediu și s-au luat măsuri în vederea aplicării corespunzătoare și la celelalte structuri/ unități de parchet.

"Totodată, în cadrul întâlnirii s-a propus ca, în interesul îndeplinirii rolului profesiilor de procuror și avocat, să se desfășoare întâlniri lunare între reprezentanții instituționali desemnați ai celor două profesii pentru schimb de informații necesare identificării și implementării măsurilor de îmbunătățire a cooperării interprofesionale", afirmă sursa citată.

Această temă a fost discutată recent și la o audiere publică în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat. În cadrul dezbaterilor din Parlament, avocații au afirmat că se simt "umiliți" atunci când li se rețin telefoanele mobile, tabletele și laptopurile la intrarea în sediile unor parchete, poliție sau la Agenția Națională de Integritate, scrie romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
Stire din Eveniment : ACCIDENT RUTIER LA CONSTANȚA!
Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
Stire din Eveniment : Minor dispărut de acasă! L-ați văzut?
Pagina a fost generata in 0.9554 secunde