Patru tone de cocaină trebuia să ajungă în portul Constanța!

499
Cei trei indivizi judecați în dosarul "tona de cocaină", Antonio Alvarez Cano, Ramona Elena Cioroabă și Adrian Vasile Chiribău, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Constanța pentru tentativa de a introduce în România nu mai puțin de 3.800 de kg (aproape patru tone) de cocaină pură din Brazilia.
Această decizie vine chiar înainte ca magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție să dea o sentință definitivă și irevocabilă în cazul lor. Noul dosar creat pe numele celor trei urmează să ajungă pe rolul Tribunalului Constanța, care va stabili primul termen de judecată.
Dacă magistrații de la Tribunalul Constanța decideau, în urmă cu un an, ca Adrian Vasile Chiribău să fie condamnat la pedeapsa de 22 de ani și patru luni de închisoare, Ramona Elena Cioroabă - la 22 de ani și șase luni de închisoare, iar Antonio Alvarez Cano - la 24 de ani de pușcărie, cei de la Curtea de Apel s-au arătat mult prea indulgenți. Ei au decis reducerea pedepsei lui Cano la 16 ani, iar a lui Chiribău și Cioroabă la 15 ani. În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Cei trei sunt acuzați că au introdus în țară 1.080 kg de cocaină de puritate peste 90%. Chiribău, Cioroabă și Cano au fost reținuți și, ulterior, arestați, pe 30 ianuarie 2009.
Cele două containere în care se afla cocaina au ajuns în portul Constanța Sud Agigea pe 21 decembrie 2008. Totuși, încă din 13 noiembrie 2008, firma "Compact Importadora Exportadora Reprezentacao" LTDA, din Brazilia, a emis facturile pentru acestea către SC "Rumaval Impex" SRL Baia de Fier, județul Gorj, cu destinația Constanța, iar în documente apărea ca fiind vorba despre un transport de material lemnos. Containerele urmau doar să tranziteze România, destinația finală fiind Spania.
De altfel, anchetatorii spun că, pentru a nu se constata implicarea lui Cano, cu trei zile înainte de sosirea drogurilor în Constanța, cetățeanul spaniol i-a cesionat firma "Rumaval Impex" SRL Elenei Cioroabă - iubita sa.
În urma percheziției informatice efectuate asupra calculatorului Ramonei Elena Cioroabă, procurorii au constatat că tânăra "se interesa", pe internet, cu doar câteva zile înainte de a fi prinsă, despre "cât îți iei pentru trafic de droguri?". Valoarea pe piață a drogurilor era de 100 de milioane de euro.
În fața procurorilor și judecătorilor, cei trei nu au recunoscut comiterea faptei, spunând că ei știau că în containerele respective se află materie lemnoasă, nu de droguri.
În acest nou dosar, potrivit procurorilor, este vorba de cantitatea de 3.800 de kilograme de cocaină pură, ce a fost descoperită în portul Paranagua, din Brazilia, și avea drept destinație tot România, prin portul Constanța. Descoperirea celor aproape patru tone de droguri a fost o premieră chiar și pentru brazilieni, care sunt obișnuiți cu capturi impresionante de droguri. Acestea erau disimulate, ca și în cazul containerelor depistate anterior în portul Constanța, în niște materiale lemnoase. Filiera era identică cu cea din primul transport efectuat, firmele fiind aceleași, iar destinatarii la fel.
De precizat că toate aceste droguri, din informațiile pe care le dețin anchetatorii, ar fi tranzitat România, destinația lor finală fiind Spania.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.411 secunde