Pe post de Dumnezeu! Cine scapă și cine nu în caz de dezastru

1641
9
În această perioadă, timp de patru zile, în toată țara sunt verificate sistemele de alarmare a populației. Constanța și alte șase județe au fost primele în care au pornit majoritatea sirenelor. 


Constănțenii din zona Dacia și din apropierea primăriei nu au putut auzi absolut nimic, întrucât sistemele de alarmare erau defecte, urmând a fi înlocuite în perioada următoare. Ce s-ar întâmpla însă dacă, printr-un scenariu dramatic, Constanța ar fi lovită mâine de un dezastru? 


Pentru a afla cu ce ne-am putea confrunta în cazul unui cutremur, atentat ori război, am încercat să aflăm unde se pot adăposti cetățenii și care sunt pașii de urmat în astfel de cazuri. Vestea bună este că municipiul Constanța dispune de peste 70 de adăposturi. Vestea proastă este că mai puțin din jumătatea populației din oraș s-ar putea adăposti în cazul unui dezastru. 


"Există planuri pentru fiecare tip de dezastre, pe care le punem în aplicare la momentul respectiv, în funcție de ceea ce se întâmplă. Adăposturile din oraș pot fi folosite, spre exemplu, în cazul unui accident nuclear, acolo existând sisteme de ventilație, însă nu există locuri pentru toți constănțenii", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ștefan Taran, directorul Serviciului Protecție Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Constanța. 


Adăposturi se pot găsi și în județul Constanța, într-un număr mult mai mic față de municipiu. Astfel, doar locuitorii din Mangalia, Hârșova și Techirghiol se pot adăposti în cazul unor dezastre. 


"În municipiul Constanța, există 73 de adăposturi, iar în județul Constanța, sunt în total 90 de adăposturi în caz de dezastre. Regulile de comportare a populației pe timpul unei situații de urgență diferă de la caz la caz. Spre exemplu, în caz de cutremur, măsurile de protecție în afara locuinței prevăd că este necesară cunoașterea locurilor celor mai apropiate unități medicale, sedii de Poliție sau sediul ISU. Totuși, nu este recomandat să plecați imediat după producerea unui cutremur, întrucât persoane afectate de seism ar putea avea nevoie de acordarea primului ajutor", ne-a precizat Anca Chiriță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. 


Dincolo de aspectele legate de adăpostirea populației și pașii ce trebuie urmați imediat după un cutremur, atentat sau război, probabil cel mai important aspect a fost ignorat vreme de 27 de ani: verificarea sistemului de alarmare a populației. Astfel, cu ocazia exercițiului de ieri, autoritățile au putut testa sirenele din oraș, ceea ce reprezintă un lucru extrem de rar. 


"Noi am făcut achiziția de serviciu, iar în zilele viitoare, va veni firma pentru a repara sirenele. Știam de aceste defecțiuni, însă procedurile sunt extrem de anevoioase. Din iarnă am întocmit referatele. Acest exercițiu a fost benefic, pentru că populația s-a obișnuit cu sirenele, iar noi am verificat sistemul și sunt foarte mulțumit. Sirenele stau în ploaie, în frig, în zăpadă și noi de 27 de ani nu am verificat sistemul. De aceea sunt foarte mulțumit", a mai adăugat Ștefan Taran. 


Comentează știrea

c fi jhggj
19 aprilie 2017
......

27 de ani? Si acu vreo 2 ani ce ati verificat? Unde ii gasiti pe idioti astia dezinformăti?

Sgp
19 aprilie 2017
????

Nu am auzit nici o sirena!!!pt ce e multumit individul care are o functie cu salariu mare???in siria as duce toti frustratii astia in frunte cu arafat?!!!

mr. Anaconda
19 aprilie 2017
adaposturi

Apropo! Daca tot ai scris acest articol, nu ai scris unde sunt amplasate aceste adaposturi din orasul Constanta.In afara de cel amplasat langa primarie.

klo
19 aprilie 2017
plm

Adaposturile nu sunt pentru fraieri.Locatiile sunt stiute doar de iubitii conducatori,doar ei si numai ei trebuie sa scape.Si alarmele?Au fost furate de mult timp,ce stiu ei .27 de ani si nu stii pentru ce esti platit,foarte tare!

Constantin
19 aprilie 2017
... si noi ce facem cand e groasa?

Ne auzim peste alti 27 de ani. Intre timp voi faceti hartii. Trebuie sa va acoperiti de hartii. Daca Doamne fereste se intampla ceva si voi nu aveti hartiile?!? O tara de idioti!!! Au bazait sirenele si ei sunt multumiti. Si-au justificat salariu luat in ultimii 27 de ani. Suntem praf!!!

Pregatire zero
19 aprilie 2017
Salarii platite degeaba unor oameni care nu stiu ce sa faca nici chiar ei

Asta e articol? Nu ati scris si nu ati dat datele unde se afla fiecare adapost. Nimeni nu cunoaste locatiile. Credeti ca e bine sa le aflam cand blocurile vor fi cazute, cand o sa calcam pe raniti si pe morti,cand nu vor functiona lumina, gazul, si mai ales telefoanele, cand ? Chiar nu ganditi? Pregatirea este zero in caz ca se va produce un mare curtemur sau vor cadea bombe intr-un eventual razboi. Nimeni nu stie ce are de facut. Despre caini dresati sa caute supravietuitori nu vorbiti? Sau nu exista? Ce va fi atunci? Pai atunci o sa aflati de ce a ingaduit si a permis Dzeu ca un NEAMT sa fie presedintele romanilor. De ce? Pt ca atunci singura salvare va fi doar presedintele. El va putea apela imediat la Germania si va primi ajutor prompt. Cine altcineva va putea sa trimita oameni specializati, caini si ajutoare materiale imediat si chiar sa stie ce sa faca daca nu cea mai puternica tara din UE? Cine altcineva va putea sa ne ajute? Nimeni decat Germania. Pt asta avem un presedinte neamt: pt salvarea vietii noastre, pt salvarea Bucurestiului in primul rand caci acolo va fi prapadul de neinchipuit. In Bucuresti sunt afisate imagini de dimensiuni mari cu ruinele blocurilor cazute de pe Magheru, sunt imagini dezastruoase. Acolo a fost prapad. Bucurestenii nu uita. Ei stiu ce inseamna blocuri cazute.

Liviu Burebista
19 aprilie 2017
PLM

Tu chiar crezi ca presedintele TAU neamt va salva Romania, cerand ajutor celui mai dezvoltat stat european? Am dori si noi sa stim ce ai fumat, inainte de a-ti posta comentariul? In caz de catastrofa sau razboi, nu o sa vina nimeni, dar absolut nimeni sa ne ajute. Avem o conducere de cacat, si va fi vai de noi cand vom fi la stramtoare.

Răspuns la: Salarii platite degeaba unor oameni care nu stiu ce sa faca nici chiar ei
Adăugat de : Pregatire zero, 19 aprilie 2017
Asta e articol? Nu ati scris si nu ati dat datele unde se afla fiecare adapost. Nimeni nu cunoaste locatiile. Credeti ca e bine sa le aflam cand...
Liviu Chilian
19 aprilie 2017
Doamne Iisuse Christoase, indura'te de Romani!

Dezastrul apocaliptic a pornit deja, si se rostogolește ca un tsunami in direcția sarmanei Tari Românești! Este dezastrul pe care Satana Amerikknara si Seitanul Israhatzelean, ocupanții porfirici ai Gliei Romanilor, il pregătesc cu obstinație patologica. Merdia bukkrestene(unii spun tampitopolene) informează ca serviciile secrete Rromarlane din Bukkresti ii ajuta pe criminalii Amerikknari si Israhatzeleni sa instaleze focoase nucleare in baza militarat-apocaliptică din Karamurat! Deși Constituția INTERZICE existența armelor nucleare in fosta Românie! Sirenele populare TREBUIE sa înceapă sa sune! Sa sune fara încetare! Alarma populară nu trebuie sa se oprească pana când politicastrii Rromarlani satanizati nu vor fi opriți din cursa lor patologica de distrugere a Țării Românești! De dezastrul nuclear nu te poți ascunde nicăieri! Frați Romani din fosta Constanța! Sa ne rugam Domului Iisus Christos sa ne ocrotească de Satana Amerikknara, Seitanul Israhatzelean si politicastrii Rromarlani-porcidecaine rabiati! Amin!

Habibi
19 aprilie 2017
Incredere

în rarafat,că tot ii place politica și face exerciții păguboase numai în preajma unor evenimente(greve sărbători,alegeri etc.),în taLan canaRia care vinde/închiriază la capu'gol cazemate,adăposturi de protecție civilă șamd și,desigur,în piticania porno înlănțuit 18/24k...Competenți,soro!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Aprilie 2017
Stire din Social : A fost cutremur!
Sâmbătă, 08 Aprilie 2017
Stire din Actual : S-a zdruncinat pământul! A fost cutremur
Luni, 27 Martie 2017
Stire din Social : Cutremur de 3,7 grade, la prânz
Pagina a fost generata in 0.6632 secunde