Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Bacău și Botoșani

117
Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Bacău și Botoșani - pesta-1550323466.jpg

Articole recomandate

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie comuna Oituz, județul Bacău, și în exploatația unui localnic din Pomârla, județul Botoșani. Inspectorii veterinari desfășoară anchete epidemiologice și au fost luate măsuri de dezinfecție a zonelor afectate, relatează hotnews.ro.


Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Ministerul Agriculturii, a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui localnic din comuna Oituz, județul Bacău.


Diagnosticul a fost stabilit de Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.


"În urma investigațiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un cetățean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în județul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoțite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripția sanitară veterinară de asistență nu a fost anunțat de această tranzacție, fapt ce constituie o încălcare a legislației. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităților județene competente", se arată în comunicatul citat.


Ministerul Agriculturii arată, de asemenea, că a ost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) și la două suine dintro exploatație din localitatea Pomârla, județul Botoșani.


"Din investigațiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomârla. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare", potrivit sursei citate.


În ambele cazuri au fost adoptate măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, astfel stabilindu-se o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.


Anchete epidemiologice sunt în desfășurare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7569 secunde