Poliția Locală, cu mâinile legate de lege. "Așteptările publicului privind intervenția noastră sunt risipite"

17896
23
Se cer lămuriri în privința competențelor pe care polițiștii locali le au în domeniul circulației rutiere. Comisarul șef Tudorel Dogaru spune că are la dispoziție un instrument pe care nu-l poate folosi, făcând referire la decizia care interzice Poliției Locale dreptul de a purta corespondență în ceea ce privește legislația rutieră.

În luna iunie a anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a hotărât, în urma unui recurs în interesul legii, că doar agenții din cadrul Poliției Române au dreptul de a face corespondență cu proprietarii de mașini și să-i întrebe cine a condus, la un anumit moment, și a încălcat legislația rutieră.

"Doar agentul constatator din cadrul Poliției Rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate", anunța Înalta Curte de Casație și Justiție din România, în luna iunie 2017.

Decizia a venit ca urmare a demersului Avocatului Poporului, care a cerut Curții lămurirea acestei spețe. În prezent, polițiștii locali pot rezolva cu adevărat o problemă în domeniul circulației rutiere doar dacă autoturismul în cauză afectează spațiul verde, prin atribuțiile existente în legislația incidentă mediului. În celelalte cazuri, localii sunt legați de mâini.

"Evident că un instrument pe care-l aveam la-ndemână ne-a fost luat. Aici depinde de forul legislativ să implementeze cât mai repede modul în care ar trebui să reacționeze. Ori luăm aceste atribuții Poliției Locale de sancționare și atunci rămâne doar Poliția Română, ori dacă le-am dat în Legea 155/2010, atunci trebuie să aliniem și Codul Rutier și să permitem această activitate. Dându-mi un instrument pe care eu nu-l pot folosi, pe lângă faptul că ne creează o frustrare profesională, creează dezamăgire, iar așteptările publicului privind posibilitățile noastre de a interveni sunt risipite, înșelate", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful interimar al Poliției Locale Constanța.

Fără să cunoască acest aspect, mulți constănțeni sună și fac numeroase sesizări, așteptând ca Poliția Locală să rezolve problemele. Doar că, inevitabil, de multe ori, sesizările sunt direcționate către agenții Poliției Române. Tocmai de aceea, comisarul șef Tudorel Dogaru cere clarificări în acest domeniu pentru o activitate cât mai eficientă și transparentă.

"Sunt foarte mulți oameni care sună și, la fiecare solicitare, noi deplasăm un echipaj. În momentul în care noi identificăm conducători auto în zonă, evident că luăm măsurile de sancționare pentru că avem acest drept. Dar, dacă persoanele nu sunt în zonă și nu sunt identificate, nu putem să sancționăm și trebuie să redirecționăm apelantul către Poliția Română. Trebuie să ne hotărâm, ca societate, ce vrem. Vrem ca Poliția Locală să aibă aceste atribuții? Trebuie să aliniem codul Rutier. Nu vrem să aibă aceste atribuții? Atunci le scoatem din Legea 155/2010 și să ne concentrăm atenția acolo unde avem atribuții", a mai adăugat Tudorel Dogaru. 

Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Debus
9 martie 2018
Mda

Alt instrument de a ''colecta'' bani de la platitorii de taxe ai Constantei. Ce faci cand nu-ti mai ajung banii care vin la Buget? Faci o Politie Locala si dai amenzi cat cuprinde. Mersi ... Politia Locala trebuie sa ramana niste simpli gardieni... Sa pazeasca spatiile verzi si ordinea publica si daca sunt probleme, sa sesizeze jandarmii si Politia.

i
9 martie 2018
pol cta

Ar trebui desfiintata , nu-si justifica banii si privilegiile!

Claudiu Rusu
9 martie 2018
Politia locala

Niste analfabeti care faceau abuzuri pe banda rulanta

nostradamus
9 martie 2018
precizare

daca va place ce este in oras, desfiintati o...

goe
9 martie 2018
Pe

str Atelierelor se parcheaza pe banda a doua zilnic ,la Cadastru se parcheaza pe trotuare zilnic, la sediul POL LOCALE Cta pe trotuar se parcheaza zilnic masinile pol locali.

Orban
9 martie 2018
La muncă nu la întins mâna

Comunitarii să păzească intersecțiile și atât ,ce ține de legislația rutieră doar "poliția" rutieră are dreptul de a acționa , nesimțiților ăstora de comunitari li s-a cam urcat la cap , nu o să aveți niciodată respectul nostru al cetățenilor atâta timp cât voi nu mergeți pe prevenție și doar pe dat amenzi inclusiv acolo und nu aveți dreptul și încălcați legea.

mai Orban
9 martie 2018
respect

la ce mesaj ai transmis, numai respect nu meriti...sa fii sanatos, pe cat respecti tu autoritatile statului..

Bula a lu' Fagadau
9 martie 2018
Vestitorii primaverii-Compunere

Abia s-a topit zapada.Odata cu venirea primaverii,primii cacati au rasarit de sub zapada. Ce gingasi sunt ! Pe trotuarul din fata scolii mele vad un covor de "ghiocei" alb-maronii.Ma gandeam sa-i duc mamei unul pe covor in casa.Sau il pun pe catedra la doamna invatatoare.Ce o sa se mai "bucure" !!!.Natura se trezeste iar la viata.In aer se simte un miros combinat de rahati....Sunt rahati de trotuar,rahati de gazon si "bilute albe" de nisip. E primăvară, iarăși primăvară...Isi scot stramosii degetele afara...De ghiocei de crini si de rahati...Se simte iar mirosul in boscheti....E primăvară, iarăși primăvară...Noi nu avem Politie Locală....Tudorel se vaită iară....Isi scot stramosii "degetele" afara....

Cristian
9 martie 2018
Eeeeiii, da...

... fix asta e durerea poliției locale... Că nu pot, bieții de ei, să își ia șpăguțe pe rutier. Vedeți-vă, băi semianalfabeți lor, de jobul vostru. Vreau să vă văd în gară, în autogări, în piețe, în parcuri, în locurile unde aglomerația urbană devine mână cerească pentru hoți și contrabandiști, vreau să vă văd noaptea patrulând la pas prin cartiere. Treabă voastră nu e să stați la căldurică, în mașini, blătuiți, făcând pe rutieriștii. Treabă voastră e simplă : sunteți paznici ai orașului. Atât.

Lute
9 martie 2018
Constanta nu crede în lacrimi !

Poliția locala nu trebuie sa-și depășească competența, ar face bine sa se concentreze pe atribuțiile legale, orașul ăsta este pe zi ce trece un haos, se parchează aiurea peste tot, pietonii nu mai au loc de trecere pe aleile pietonale , în mai toate localurile se fumează în draci cu acordul ospatarilor și patronilor, coșurile de gunoi sunt devastate în tot orașul, încetați sa va mai plângeți și continuati-va munca pentru care sunteți plătiți !!!

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2211 secunde