Povestea dramatică a unui hoț de carieră."Sunt forțat să dau în cap pe stradă!"

3059
38
Povestea dramatică a unui hoț  de carieră.

Articole de la același autor

După aproape jumătate din viață petrecută în spatele gratiilor, pentru diverse furturi, un constănțean povestește cum a ajuns "hoț de carieră". De la începutul lunii februarie este din nou în libertate și spune că nu vrea să mai ajungă în penitenciar. Dar nu are nici unde să doarmă și nici ce să mănânce. "Sunt forțat să dau în cap pe stradă!", mărturisește bărbatul. 


La aproape 43 de ani, constănțeanul Ilie Cristian Baciu povestește că și-a petrecut aproape jumătate din viață prin penitenciare. Nu pentru că așa a vrut să se întâmple, dar odată pornit pe acest drum, nu a mai știut cum să-și refacă viața. 


"Tatăl meu a murit în 1977, otrăvit, iar mama mea, rămasă singură cu doi copii mici, s-a recăsătorit după un an. S-a născut fratele meu, iar tatăl vitreg a făcut toată viața diferențe între sora mea și mine și fratele nostru. În 1996, mama mea a murit, iar de atunci, nu mai am niciun sprijin. Nu am casă unde să mă întorc, fratele nici nu vrea să audă de mine, sora mea nu poate să mă ajute. Ultima dată când știam de ea, lucra pe la Brotăcei ca femeie de serviciu la blocuri și locuia în chirie cu soțul. Are vreo 11 copii, din care vreo trei sferturi i-a lăsat pe la centrele de plasament. Una dintre fete, mai mare, a ajuns să facă trotuarul pe la marginea Constanței. Acum, când m-am eliberat, am căutat-o pe sora mea, dar nu am dat de ea", și-a început Baciu povestea. 


A început să fure din tinerețe, în special din autoturisme. Casetofoane, portofele, orice putea să comercializeze. Prima condamnare a venit în 1992, iar de atunci a adunat alte 15 sentințe. Toate pentru furt, iar în total peste 17 ani petrecuți după gratii. Ultima dată, în 2012, a fost prins când a furat un convertor și o stație auto și s-a ales cu o condamnare de trei ani, din care o bună parte a executat în Penitenciarul Poarta Albă, ulterior fiind mutat la închisorile din Slobozia și Tulcea. 


"În penitenciar, dacă ai bani, poți să-ți iei ce vrei!" 


Ne mărturisește că viața după gratii este grea. "Dacă ai bani, poți să-ți cumperi orice vrei de la chioșcul din penitenciar. Dar, dacă nu ai nici bani, și nici nu ești căutat de familie, este îngrozitor. Iar eu nu eram căutat de nimeni! În plus, pentru că la condamnarea din ’92, când eram la Târgoviște, am încercat să evadez, nici nu am putut să ies la muncă. Nu prezentam încredere. Așa că nu puteam să fac rost de bani nici ieșind la muncă. Am lucrat ca planton, când am stat la Valea Seacă, dar nu mi-au scăzut nicio zi din pedeapsă, deși ar fi putut", își amintește fostul deținut. 


Și-a continuat povestirea, amintind despre mâncarea sub orice critică, "pe care nu ai da-o nici la porci", despre ploșnițele mai stăpâne pe camerele de detenție decât ei, cei încarcerați. 


"Așa sunt condițiile peste tot, nu doar la Poarta Albă sau la Tulcea. Ni se dădea un săpun care mirosea a câine, după ploaie, o pastă de dinți pe lună, iar apă cu țârâita. De exemplu, la Tulcea eram 15 persoane într-o celulă de șase/patru metri pătrați și ni se dădea apă caldă, pentru a face baie, doar o oră pe săptămână. Așa că intram câte patru - cinci persoane să facem duș, ca să mai prindem apă, vă spun sincer! La Poarta Albă, în 2012 când am fost eu închis, vara, apa curgea noaptea de la 23,00 la 2,00. Ziua nu aveam apă deloc, trebuia să ne oprim în butoaie, în bidoane, ca să avem să ne spălăm", a adăugat bărbatul. 
Iar acestea sunt doar o mică parte din greutățile din spatele gratiilor. Nu vrea să se mai întoarcă într-o celulă, dar nici nu are prea multe șanse să-și facă o viață afară. 


Reintegrarea socială - vorbe goale?
"Ieșim din penitenciar și nu avem niciun ajutor. De exemplu, eu nu am familie care să mă ajute, nu am un adăpost. De pe 6 februarie, de când m-am eliberat, dorm în gară. Îmi caut un loc de muncă, dar peste tot pe unde am fost, când aud că am făcut pușcărie, se sperie. Peste tot mi se cere cazierul! Nu pot să-i mint, nu le duc cazierul în prima zi, dar tot trebuie să-l duc și află. Iar când le spun că am stat vreo 17 ani după gratii, toți dau înapoi. În pușcării se vorbește mult despre reintegrare socială. Dar sunt numai vorbe și numai pe hârtie! Nu am făcut un curs de recalificare profesională, nici măcar cursul de eliberare nu l-am făcut, doar au trecut ei acolo, din pix, că l-am urmat!", ne-a mai spus fostul deținut. 


Comentează știrea

38 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

dan
23 februarie 2015
glontul de argint

un glont este de ajuns. ne scapa si pe noi de cheltuielile cu intretinerea in puscarie a borfasului si ii curma si lui problemele existentiale.

zoro
23 februarie 2015
si totusi

Indiferent de istoricul familiei sale, a ales sa fure. Acum se victimizează. Dar de victimele talharite de el, ce ne poate spune? Vrea mila ? Sa o ceara de la cei talhariti de el ! Sora lui are 11 copii !!! De ce nu sterilizează nimeni specimenele astea ? Acum amenința ca da in cap daca nu găsește ajutor, tot el al draqu. Pai poate ai ghinionul sa dai in cap unui fost puscarias ca tine, eventual condamnat de crima si te linistesti de tot. Parca ma simt rău acum, ca după 17 ani de parnaie , noi cetățenii, prea ocupati cu munca prost plătită din care încercam sa ne întreținem familiile ca sa nu furam ca tine, nu te-am așteptat cu casa, masa, loc de munca bine platit, sa ne fie rușine.

cta
23 februarie 2015
pe bune?

pe bune doamna jurnalist? acum stam sa plangem de mila borfasilor? de ce nu il iei tu acasa daca tot esti asa deontoloaga? sau de ce nu il angajati la cuget liber?

DODO
23 februarie 2015
dar munca ?

Asta este varianta lui , vinovat este naravul si anturajul. Cred ca nici sora-sa nu-l vrea acum. Toti se cred victime ale sortii ,dar ce-au facut sa se rupa de trecut ?

gogu
23 februarie 2015
nu neaparat

ce-i ciudat, e ca cheltuielile se ridica la vreo 2000 lei/luna/cap de vita furajera( parnaiasi). Da' banii obtinuti de penitenciare prin detinutii aflati la munca, unde sunt? De ce trebuie statul sa le acorde conditii ( sub pretextul drepturilor omului) cand ei, detinutii, au incalcat drepturile celorlalti oameni ( dreptul la proprietate, le viata etc )??? Doua solutii ; - glont - ocna ( prin asta inteleg munca la greu prin care penitenciarele sa se subventioneze ), nu sa-mi ia mie statul bani din munca mea sa-i intretina p-aia in puscarie

Răspuns la: glontul de argint
Adăugat de : dan, 23 februarie 2015
un glont este de ajuns. ne scapa si pe noi de cheltuielile cu intretinerea in puscarie a borfasului si ii curma si lui problemele existentiale.
unu
23 februarie 2015
mori

Acum doua zile mi s a spart garsoniera...probabil e chiar individul asta,voi stati si plangeti de mila lui..daca din intamplare ma intorceam acasa cand era inauntru acuma stirea voastra suna altfel,nu le mai plangeti de mila acestor mizerii.

Gore
23 februarie 2015
Subscriu: mori sau du-te dracului!

Rau am ajuns. Sa ne lasam impresionati de astfel de specimen. Dar ce conditii ar vrea sa aiba la puscarie? Ca la hotel? Eventual sa fie ca la unul de 5 stele. In acest fel, toti idiotii ar da in cap pe strada, ca sa ajunga cat mai repede acolo, unde este curat, cald si bine. Ce reintegrare? Eu unul le-as da o singura sansa: ai gresit, plateste! Cu bani, ani din viata, etc, in functie de gravitate. Insa, daca ai gresit si a doua oara, te execut! Scap tara asta de o lepra. Pentru ca esti irecuperabil! Si asa este si idiotul asta, din moment ce a tot intrat si iesti din puscarie de atatea ori.

Numarul 4
24 februarie 2015
Un glonte este mai ieftin

Gunoaiele societatii trebuie eliminate fizic din sistem. Alocatie copil 42 lei. Salariu medic/ profesor/ agent politie 1000 lei + ------------------------------------------ Plata lunara per detinut 2500 lei....tara mizerabila.

cristi
24 februarie 2015
oferta

Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email [email protected]

38 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Februarie 2015
Stire din Eveniment : Zece ani de închisoare pentru omor
Pagina a fost generata in 0.5293 secunde