Povestea senzațională a primei misiuni de salvare cu elicopterul

662
1
Povestea senzațională a primei misiuni de salvare cu elicopterul - eli-1385663022.jpg

Articole de la același autor

La Aeroportul Tuzla, se sărbătoresc, mâine, 50 de ani de la prima misiune de salvare de vieți omenești realizată cu elicopterul în România. "Clipe de grea încercare, dar și de mare satisfacție" - mărturisește pilotul comandant, care și-a riscat viața în urmă cu 50 de ani, într-o misiune grea și solicitantă. 


Pe 29 noiembrie 1963, în dreptul localității Gura Portiței, la circa 300 de metri de țărm, eșuează nava comercială sub pavilion turc "Abdullah". În condiții de furtună, pe întuneric și cu sala mașinilor inundată, căpitanul navei trimite mesaje de salvare prin radio. Nava are la bord 22 de marinari. Deoarece singurul mijloc de salvare este elicopterul - este alertat TAROM-ul, care, la acea dată, avea o astfel de flotă. 


Astfel, sosește de la Otopeni până la Gura Portiței elicopterul de tip Mi-4 cu înmatricularea YR-EMB. Echipajul era compus din pilotul comandant Constantin Ștefănescu, pilot secund Ion Tudose și mecanicii de bord Stan Georgescu, Marin Ilie și Con-stantin Brănescu. 


În condiții meteo neprielnice, cu vânt puternic, în rafale de până la 100 km/h, echipajul elicopterului îi salvează pe cei 22 de marinari, într-o misiune cu o durată de patru ore. Fiecare marinar a fost transportat pe rând, suspendat de cablu, de la vas până pe mal. 


I-a asistat pe fiecare în parte 


Elicopterul Mi-4 / YR-EMB era dotat cu macara cu cablu, pentru transportul sarcinilor. Pendulând între cer și apă, agățat de cablul macaralei cu centura de siguranță, mecanicul de bord Constantin Brănescu își riscă viața și coboară pe puntea vasului. De acolo, îi asistă pe fiecare dintre cei 22 de marinari turci ca aceștia să se ancoreze corect de cablu. Pe rând, aceștia sunt trans-portați până pe țărm, agățați de cablul elicopterului. 


"Clipe de grea încercare, dar și de mare satisfacție" - a scris stiloul comandantului Ștefănescu pe un articol dintr-un ziar al vremii ce relata misiunea de salvare petrecută în anul 1963 - pentru care membrii echipajului elicopterului au fost de-corați cu Ordinul Muncii clasa III-a. 


"Cred că este important ca publicul să știe că, în urmă cu 50 de ani, un echipaj românesc realiza prima misiune de salvare cu elicopterul din România. Piloții au dat dovadă de curaj și și-au dus la final misiunea cu succes, iar echipajul turcesc a fost salvat, în ciuda vremii nefavorabile zborului. Ne bucurăm că Aeroportul Tuzla a dorit să ne sprijine și să ni se alăture pentru a-i pune la loc de cinste pe acești bravi piloți", a declarat Dan Ștefănescu, liderul Iacărilor Acrobați și fiul coman-dantului Constantin Ștefănescu. 


Comentează știrea

black friday deals 2013 best buy
1 decembrie 2013
black friday deals 2013 best buy

Naturally, we don know what feelings connected towards the generous size of the Hohle Fels figurine. Her stylised voluptuousness was a lot more most likely to have been the thing of admiration than dismay, but by the time of the Historical Greeks, weight problems was plainly identified as a problem not only physical, but moral. black friday deals 2013 best buy http://www.web-hosting-report.com/blackfriday/black-friday-deals-2013-best-buy.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4915 secunde