Prefectul Constanţei: “Peste 30 de utilaje acționează în zonele afectate de inundaţii”
Articole de la același autor
Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa, a declarat duminică la Digi24, despre situaţia inundaţiilor din zona de sud a litoralului, că peste 30 de utilaje se află în zonă şi cei de la ISU extrag apa din case, din subsoluri de hoteluri, spaţii comerciale. El a mai spus că 30 de paturi cu cazarmament au fost transportate în zona afectată de ploile din ultimele zile.
El a mai spus că în zona de sud a litoralului precipitaţiile au fost abundente, depăşind 225 de litri/mp. ”Sunt peste 30 de utilaje în zonă, de la ISU, Pompieri, care extrag în momentul de faţă apa din case, din subsoluri de hoteluri, spaţii comerciale”, a spus prefectul.
El a precizat că, printr-o Hotărâre a Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă, au fost alocate 30 de paturi cu cazarmament care au fost transportate deja în zona afectată.
Despre problemele cu alimentarea cu energie electrică, prefectul a subliniat că încă de sâmbătă după-amiază erau unele punctuale, în jur de 150 şi au scăzut între timp.
”Nu există probleme majore în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică”, a completat Coşa.
Reamintim că furtuna puternică ce a dus la precipitații record în Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului se datorează unui ciclon alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Digi24. Mai mult, potrivit acesteia, dezastrul a fost posibil și pentru că zona nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat.
„Acel ciclon, sistem de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, avem temperaturi record. E o cantitate foarte mare. Problema este că această cantitate mare de precipitații într-o zonă precum Dobrogea și litoral nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici. E vorba și de seceta care a fost până acum și lucrul acesta aduce caracteristici în plus, pe un sol foarte tasat și fără resurse. Lucrul ăsta amplifică uneori efectele inundațiilor. E vorba și de contribuția schimbărilor climatice, pentru că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari. Au fost temperaturi de peste 27 grade, foarte mari”, a declarat aceasta.
Mai multe localități din județul Constanța au fost sâmbătă sub ape după ce s-au înregistrat cantități record de precipitații care au provocat inundații. Potrivit Administrația „Apele Române” sunt afectate de inundaţii localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn, iar la Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv.
Vineri noapte și sâmbătă dimineață, mare parte din litoralul românesc s-a aflat sub un cod roșu de precipitații. Potrivit autorităților, au fost înregistrate cantități record.
„Noi cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe litoral în ultimele 24 de ore: Mangalia- 225,9 l/mp, Cerchezu – 83 l/mp, Tuzla – 118 l/mp, 23 August – 145 l/mp, Constanţa- 53,3 l/mp, Ciocârlia- 40 l/mp”, au precizat „Apele Române”
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Sâmbătă, 31 August 2024
Sâmbătă, 31 August 2024
Sâmbătă, 24 August 2024
Luni, 15 Iulie 2024
Vineri, 21 Iunie 2024
Sâmbătă, 31 August 2024
Sâmbătă, 31 August 2024
Luni, 26 August 2024
Vineri, 19 Iulie 2024
Duminică, 16 Iunie 2024