Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la vârsta de 86 de ani!

411
Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la vârsta de 86 de ani! - dimitriesturdza840x500-1587886822.jpg

Articole recomandate

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric și diplomat, a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani, informează digi24.ro. 


Diplomatul și istoricul Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza, domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind și descendent al familiei Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independență, prim-ministru și primar al Bucureștiului.


Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a fost interpret oficial pentru limba română a doi dintre președinții emblematici ai Franței: generalul Charles de Gaulle și Valery Giscard d'Estaing.


"O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veșnice prințul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român și un mare genealogist. (...) I-am admirat întotdeauna sobrietatea și hărnicia, pasiunea și spiritul de sacrificiu cu care și-a dedicat ultimele decenii din viață recuperării istoriei boierimii române. Cu câteva zile înainte de Sfintele Paști, am vorbit la telefon. Era nițel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, și se temea că nimic nu va mai fi 'ca înainte'. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui și visa să vadă noi volume apărute", a scris sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook, Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, directorul general al Institutului Cultural Român (ICR).


Mihai Dimitrie Sturdza s-a născut în 1934, urmând studiile primare și liceale la Iași și București. În 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzația de nedenunțare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă.


Eliberat în 1954, a reușit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universității din București, pe care o absolvit-o în 1960.


Părăsește țara în 1963, stabilindu-se la Paris.


Este diplomat al Institutului de Științe Politice din Paris fiind angajat, în perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale și Științifice al Ministerului Afacerilor Externe francez.


Între 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio Europa liberă din Munchen. La încheierea contractului, este distins cu o scrisoare de felicitare semnată de președintele SUA, Bill Clinton.


Istoric de vocație, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internațional al Țărilor Române, relațiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile și volumele sale au apărut în periodice și edituri prestigioase din Paris, Munchen, București și Iași. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5706 secunde