Priorități în Apărare: inteligența artificială, schimbările climatice și amenințările hibride

251
Priorități în Apărare: inteligența artificială, schimbările climatice și amenințările hibride - aparare-1567205192.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Apărării naționale, Gabriel Leș, a participat, în zilele de 28 și 29 august, la Helsinki, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, informează Biroul de presă al MApN. 


Dezbaterile reuniunii au abordat tematici cu privire la inteligența artificială și noile tehnologii, impactul schimbărilor climatice și ale mediului înconjurăror asupra securității și apărării, precum și prezența maritimă coordonată. De asemenea, au fost discutate aspecte de actualitate din domeniul amenințărilor hibride, în cadrul unei sesiuni comune cu miniștrii de externe. 
Prima sesiune de lucru, care a avut loc miercuri, 28 august, cu participarea Subsecretarului General al ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe Inteligența artificială și noile tehnologii, inclusiv din perspectiva necesității de identificare a impactului pe care inteligența artificială îl are asupra conceptelor de apărare și dezvoltării capabilităților, precum și a beneficiilor pe care noile tehnologii le-ar putea aduce domeniului apărării. 


În intervenția sa, ministrul Apărării naționale a salutat eforturile de creștere a vizibilității inteligenței artificiale pe agenda strategică a UE și a exprimat susținere pentru continuarea procesului de reflecție pe această temă, într-o abordare care să permită cristalizarea unei viziuni comune asupra direcțiilor viitoare de acțiune. 


În cea de-a doua zi a reuniunii, joi, 29 august, în cadrul sesiunii privind Clima și apărarea, cu participarea Secretarului general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, miniștrii apărării au avut o discuție aprofundată, evidențiind faptul că schimbările climatice reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa păcii și securității, cu impact asupra populației, generând, printre altele, intensificarea fenomenului migraționist și reducerea abilității statelor de a asigura securitatea. 


Ministrul român a subliniat faptul că schimbările climatice acționează ca un "multiplicator al amenințărilor", amplificând vulnerabilitățile existente în cadrul societăților și amenințările la adresa securității. De asemenea, Gabriel Leș a susținut eforturile de identificare a unor soluții pentru energia sustenabilă în domeniul apărării și a reiterat sprijinul constant al României pe această dimensiune, inclusiv prin organizarea, pe perioada exercitării de către țara noastră a Președinției rotative a Consiliului UE,  a celei de-a patra reuniuni a Forumului consultativ privind sustenabilitatea energetică în sectorul de apărare și securitate. În acest context, ministrul român al apărării a subliniat faptul că schimbările climatice și influența lor asupra securității constituie oportunități de dialog în relația de cooperare UE-NATO.


Referitor la Conceptul UE privind Prezența Maritimă Coordonată, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a subliniat faptul că această inițiativă reprezintă o foarte bună bază de discuții și analize viitoare, în scopul stabilirii unei înțelegeri comune a acțiunilor ce necesită a fi întreprinse în acest domeniu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 31 August 2019
Stire din Eveniment : Medici militari sub drapel
Pagina a fost generata in 2.1806 secunde