Procurorul constănțean Teodor Niță, declarat „CAMPION EUROPEAN” al luptei împotriva criminalității de mediu

293
1
Procurorul constănțean Teodor Niță, declarat „CAMPION EUROPEAN” al luptei împotriva criminalității de mediu - xprocurornita3-1664545314.jpg

Articole de la același autor

Procurorul constănțean Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a fost distins, vineri, 30 septembrie, în cadrul Adunării Generale a Rețelei Europene a Procurorilor pentru Mediu (ENPE), cu premiul principal GAIA pentru excelenta contribuție în lupta împotriva criminalității împotriva mediului. Adunarea a fost organizată la sediul EUROJUST, structură a Consiliului Europei, iar procurorul constănțean a primit titulatura de „campion european” pentru eforturile depuse de acesta în demersurile împotriva criminalității ecologice.

„Premiul decernat procurorului Teodor Niță din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța confirmă aprecierea și importanța acordată de Consiliul Europei activității desfășurate de procurori în lupta împotriva criminalității ecologice împotriva mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

„Este o recunoaștere a efortului depus, o motivație să continui și mai puternic activitatea, și mai serioși decât am fost până acum. Pentru că atâta timp cât Comisia Europeană recunoaște munca, înseamnă că fac ceva bun”, a declarat procurorul Teodor Niță pentru „Cuget Liber”.

Premiul respectiv a fost acordat în urma aprecierii activității desfășurate în instrumentarea dosarului privind nerespectarea regimului deșeurilor și încălcarea dispozițiilor legale privind eliminarea deșeurilor și provocarea de daune semnificative mediului, în care s-a evidențiat că o firmă din județul Tulcea îngropa leșurile de animale în loc să le incinereze. Inclusiv în cazul animalelor decedate în urma răsturnării navei Queen Hind, din portul Midia, în anul 2019, s-a stabilit că o parte din leșuri nu au fost incinerate, ci îngropate pe un teren viran din spatele crematoriului, din Măcin, județul Tulcea. Actele ilicite au fost comise, se arată în dosarul respectiv, în perioada 2011 – 2021, arată anchetatorii, prin evidențele firmei de incinerare trecând, anual, aproximativ 20.000 de tone de deșeuri animale.

Totodată, procurorul Teodor Niță alături de alte persoane au pus bazele Asociației „Stop Waste”, o organizație nonguvernamentală care și-a propus să contribuie la lupta împotriva importului de deșeuri ilegale și la îmbunătățirea OUG 195/2005 privind protecția mediului.

„Visul meu profesional este să fie înființată o structură de combatere a infracțiunilor de mediu și sper că această recunoaștere, oferită la nivel european, va contribui la realizarea acestui deziderat”, a mai afirmat procurorul Teodor Niță. 

Comentează știrea

constantin
30 septembrie 2022
Erorile neamului vanzator

Nu de mediu ci de "Medeea" (cartier in Constanta) !!! Tăierea la greu a copacilor, încălcarea convenției europene pentru protecția limanuriror cu apa dulce, secarea paraurilor ca efect al extracției prin forare a apei nu se vad !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5957 secunde