Război mocnit în instanțele constănțene

1620
3
Război mocnit în instanțele constănțene - judecatoriaconstanta1-1334947086.jpg

Zeci de avocați constănțeni, nemulțumiți, pe de o parte, de modul în care sunt tratați de angajații Judecătoriei Constanța și de felul cum sunt tratați de către unii dintre magistrați în sala de judecată, iar pe de altă parte, de condițiile în care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea la instanța respectivă, au semnat o petiție către președintele instanței, Mihail Stănescu - Sas, în care reclamă nemulțumirile pe care le au.
Inițiatorul petiției, avocatul Viorel Papu, dar și alți apărători care au achiesat la ea, critică aspru moda-litatea în care președintele Stănescu-Sas manageriază activitatea Judecătoriei. "S-a ajuns în situația în care completul c22, în ziua de 03.04.2012, să fie nevoit să țină ședința publică de judecată de peste 50 de dosare într-o încăpere de maximum opt metri pătrați (sala 5, folosită rar pentru măsuri preventive) cu avocații și justițiabilii așteptând pe un hol îngust de un metru pentru a intra câte 10 dosare în sală, este cel puțin degradant pentru justiția pe care o gestionați", se spune în petiție.
Avocații sunt nemulțumiți și de faptul că "nu se mai permite avocaților și consilierilor juridici accesul la arhivele penală și civilă ale instanței (aceștia fiind nevoiți să studieze dosarele într-un hol)". Mai mult decât atât "faptul că ați permis depozitarea de dosare în toaleta de pe holul dintre cele două arhive, nu poate decât să nu miroasă a bine", se mai precizează în document.
Petiția semnată de avocați are solicitări clare, dar oferă și soluții pentru conducerea Judecătoriei Constanța. Printre "revendicări" se află: "stabilirea în sarcina arhivelor, registraturii și a biroului Persoane Juridice a unui program de minim două ore pe zi de lucru destinat exclusiv avocaților, consilierilor juridici și experților; valorificarea celor trei spații din holul clădirii Judecătoriei Constanța; înființarea unui birou exclusiv de informare și relații publice". Nu în ultimul rând, președintelui Judecătoriei i se solicită, deși, recunosc avocații, nu intră în atribuțiile sale, să insiste pe lângă colegii lui pentru ca aceștia să-și respecte obligațiile, "în sensul de a nu mai manifesta dispreț, de a nu mai urla și de a nu mai jigni pe niciun participant la judecată, în special pe avocați". Apărătorii sunt nemulțumiți și de faptul că unii judecători "apelează toate dosarele la ordine (chiar și cu martori), umilind astfel avocații și consilierii juridici prezenți în sală".


Ce spune președintele Judecătoriei?
De partea cealaltă, președintele Judecătoriei Constanța, Mihail Stăneascu-Sas, ne-a spus: "Începând cu data de 2 aprilie am modificat locul în care se desfășoară activitatea de arhivă pentru a se asigura o securitate mai bună dosarelor". Din cauza numărului foarte mare de dosare, angajații Judecătoriei nu mai au, efectiv, unde să le depoziteze. Deși, cu greu, au fost primite rafturi pentru dosa-rele ce, înainte, stăteau pe jos, în prezent, Judecătoria se con-fruntă cu aceeași criză de spațiu pentru a depozita miile de dosare pe care le are pe rol. "După ce am primit rafturile respective, arhiva civilă a devenit și mai aglomerată. Problema este că din rafturile cu pricina, amplasate în zona în care aveau acces justițiabili, avocați ori experți, exista riscul să dispară dosare, pentru că, în timpul programului cu publicul, arhivarii nu aveau cum să controleze pe deplin situația. Cetățenii stăteau, practic, lipiți de dulapurile pline cu dosare", ne-a explicat preșe-dintele Judecătoriei Constanța. Din această cauză, spune el, a luat decizia ca avocații și justițiabilii să studieze dosarele într-un spațiu amenajat în afara arhivei civile în discuție, bineîn-țeles sub supravegherea unui grefier.
În ceea ce privește depozitarea unor dosare chiar în toaleta situată între arhiva civilă și cea penală a Judecătoriei, președintele Stănescu-Sas ne-a declarat că a fost doar o situație temporară și că dosarele se află, în prezent, acolo unde le este locul, respectiv în arhivă.
Conducerea Judecătoriei Constanța spune că a făcut demersuri și există o corespondență susținută cu Tribunalul și Curtea de Apel Constanța cu privire la lipsa de spațiu și găsirea de soluții pentru depozitarea dosarelor, o problemă veche și totuși de actualitate la instanța respectivă. În ceea ce privește problemele sesizate, cu titlu general, vizavi de comportamentul unora dintre judecători, președintele Stănescu-Sas spune că așteaptă relatarea unor fapte concrete.
De asemenea, vizavi de toate "revendicările" avocaților-petiționari de la Constanța președintele Judecătoriei spune că le va răspunde, punctual, în termen de 30 de zile.



Comentează știrea

un cetatean
21 aprilie 2012
fara avocati, experti etc....

Pai.....la ce bun sa mai existe avocati experti etc..., sunt o gramada de judecatori "Dumnezeu pe pamant" intrati de peste tot........, politie, avocati, care le stiu pe toate, asa ca................restul nu mai conteaza, degeaba Judecatoria e prevazuta din constructie cu spatii speciale pentru arhive etc...........ca noi stim sa invocam tot felul de pretexte pentru a ne face de cap si justitia sa se facadupa cum ne taie capul..........

masina cu soldati
21 aprilie 2012
moartea rosie smurd

Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!

rex
21 aprilie 2012
jos ciuma portocalie

Tu esti ala care a vrut sa-l omoare pe Arafat si prostii de romani s-au rasculat in toate orasele mari din Romania, parca ala este la Cotroceni si hahaie pe labeunu, tu esti o clona a hidosului. Oare esti cumva fugit de la ospiciu de "glumeti", daca da atunci scrie in continuare pe orice forum.

Răspuns la: moartea rosie smurd
Adăugat de : masina cu soldati, 21 aprilie 2012
Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Martie 2012
Stire din Fun : Cel mai tare martor din proces
Joi, 08 Martie 2012
Stire din Fun : Așa avocat, mai rar…
Pagina a fost generata in 0.5183 secunde