Relu Fenechiu, condamnat la trei ani și 10 luni de închisoare, într-un dosar de trafic de influență

134
Relu Fenechiu, condamnat la trei ani și 10 luni de închisoare, într-un dosar de trafic de influență - fenechiu-1479135915.jpg

Articole recomandate

Magistrații Tribunalului București l-au condamnat, luni, pe fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, la trei ani și 10 luni de închisoare cu executare, după ce și-a recunoscut vinovăția într-un nou dosar, în care este acuzat pe procurorii anticorupție pentru trafic de influență în formă continuată și spălare de bani.

Tribunalul București a avizat un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat de Fenechiu cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cadrul căruia el a acceptat să primească o condamnare de trei ani și 10 luni închisoare cu executare, precum și interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei.

Totodată, judecătorii au dispus confirmarea a aproximativ 900.000 de euro, sumă care ar reprezenta obiectul infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani, fiind menținut sechestrul pus de procurori pe bunurile fostului ministru.

Procurorii anticorupție susțin că, în perioada 2012 — 2014, Relu Fenechiu ar fi pretins și primit de la o firmă de software 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de aproape 14 milioane de lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8,1 milioane de lei fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

Astfel, sprijinul acordat de Relu Fenechiu s-ar fi materializat în intervenția sa la funcționari din Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora ar fi avut influență la acel moment. Procurorii DNA susțin că, pentru acest "ajutor", inculpatul ar fi primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de aproape patru milioane de lei (echivalentul a aproximativ 900.000 de euro). Potrivit procurorilor, pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, Relu Fenechiu i-ar fi determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu ar fi fost executate.

Totodată, DNA mai precizează că Relu Fenechiu ar fi primit de la Siveco România 620.000 de euro, prin firme controlate de el, între care una ar aparține fratelui său, dar și numerar, pentru a sprijini compania fondată de Irina Socol, în câștigarea a două contracte cu Ministerul Justiției și Antibiotice Iași.

În prezent, Relu Fenechiu se află în penitenciar unde execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare primită în dosarul "Transformatorul".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5284 secunde