România intră în stare de alertă din 15 mai. Ce înseamnă acest lucru

724
România intră în stare de alertă din 15 mai. Ce înseamnă acest lucru - urgenta-1588593412.jpg

Articole recomandate

Președintele Iohannis a anunțat luni că de la 15 mai, România va intra în starea de alertă. Ce înseamnă acest lucru pentru români?


Iohannis a declarat luni, 4 mai, că ,dată fiind situația, "starea de urgență nu va fi prelungită, astfel că data de 14 mai este ultima în care mai avem stare de urgență.


″Începând din data de 15 mai, vom intra într-o stare de alertă. Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și că suntem în normalitate", a mai spus Iohannis, care a precizat că "după 15 mai, ne putem mișca în interiorul localității, unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem."


"Așa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de 2 săptămâni. Următorul calup de măsuri de relaxare va veni la începutul lunii iunie. Din 15 mai, se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, precum și cabinetele stomatologice și muzeele.


Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun. Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină". 


Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat că pe timpul stării de alertă nu pot fi emise ordonanțe militare, iar cetățenii nu pot fi amendați.


"Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului", a explicat Augustin Zegrean, la Digi24.


Fostul președinte al CCR spune că toate ordonanțele militare emise în ultimele săptămâni de Ministerul de Interne vor expira odată cu încheierea stării de urgență.


"În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi. Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege", a mai explicat el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7203 secunde