România se pregătește să lupte cu noul coronavirus Omicron

325
România se pregătește să lupte cu noul coronavirus Omicron - 1121-1638017117.jpg

Articole recomandate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Guvernul va introduce noi restricții, ca urmare a apariției a noii tulpini de Covid-19, Omicron, care provoacă deja îngrijorare în toată lumea.


Anterior, surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că una dintre primele măsuri ale Executivului de la București va fi actualizarea listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat, urmând să fie introduse pe lista roșie câteva state din Africa.


De asemenea, conform surselor citate, România va introduce o carantină de 14 zile pentru toți cetățenii săi care intră în țară din statele africane în care a fost depistat Omicron.


În plus va fi interzis accesul cetățenilor străini și apatrizi care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.


Proiectul HCNSU nr. 107 propune:


1) actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie;


2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:
a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.


3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.


Ce este Omicron, noua tulpină de Covid-19
 
Noua variantă a Sars Cov-2, descoperită în Africa de Sud, este ”îngrijorătoare”, a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii i-au pus şi un nume: “Omicron”. Specialiştii suspectează că noua tulpină este mai contagioasă și ar fi rezistentă la vaccinurile actuale.


Țările europene, dar şi Statele Unite şi Canada, s-au grăbit să rupă legăturile aeriene cu sudul continentului african. Dar noua tulpină a fost deja confirmată în Belgia. Și în Israel a fost detectat un caz, iar alte două sunt suspecte.


Chiar în aceste zile, Germania, Austria, Olanda și Cehia bat recorduri la numărul de infectări. Iar țara noastră este foarte vulnerabilă, din pricina ratei mici de vaccinare.


Nouă variantă de coronavirus, numită Omicron - după a cincisprezecea literă din alfabetul grecesc - sau tulpina B.1.1.529, prezintă deja un număr extrem de mare de mutaţii. Sunt 50, dintre care peste 30 au fost identificate la nivelul proteinei Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5553 secunde