S-au mărit amenzile de circulație. Iată cât vei scoate din buzunar pentru fiecare abatere

496
S-au mărit amenzile de circulație. Iată cât vei scoate din buzunar pentru fiecare abatere - fondamenzi1iulie3-1372690001.jpg

Articole de la același autor

Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Începând de ieri, valoarea unui punct de amendă s-a majorat de la 75 la 80 de lei. Iată ce amenzi vom plăti pentru încălcarea normelor de legislație rutieră.

Codul Rutier stabilește că amenzile se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărârea Guvernului. În funcție de gravitatea contravențiilor comise și de pericolul social pe care îl prezintă, sancțiunile sunt ierarhizate în mai multe clase. Astfel, începând de pe 1 iulie, amenzile vor fi, în funcție de clasă, 160 sau 240 de lei (clasa I), 320 - 400 de lei (clasa a II-a), cuprinse între 480 și 640 de lei (clasa a III-a), între 720 și 1.600 de lei (clasa a IV-a) și cuprinse între 1.680 și 8.000 de lei (clasa a V-a).

Ai staționat neregulamentar? 400 de lei amendă

Începând de ieri, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranță sunt pedepsite cu două puncte de penalizare și o amendă cuprinsă între 160 și 240 de lei. Aceeași sancțiune este valabilă și pentru oprirea în loc nepermis, depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprire neregulamentară sau circulația pe interzis.

Cu trei puncte de penalizare și amenzi între 320 și 400 de lei sunt sancționate, printre altele, staționarea neregulamentară, depă-șirea vitezei legale cu 20-30 km/h sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.

Refuzi să dai actele la control? Riști o sancțiune de 640 de lei

Amenzile sunt și mai mari pentru cei care refuză să ofere polițistului actele la control, depășesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizare corespunzătoare. Cei aflați într-o astfel de situație vor fi amendați cu o sumă cuprinsă între 480 și 640 de lei, dar și cu patru puncte de penalizare.

Circuli cu peste 90 de km/h în localitate? Amendă de 1.600 de lei

Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, între 720 și 1.600 de lei, se aplică dacă circulați cu un autoturism a cărui inspecție tehnică periodică (ITP) a expirat, dacă transportați pe locurile din față copii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folosiți în circulația pe drumurile publice dispozitive anti-radar. De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1.600 de lei) pot fi sancționați și cei care au săvârșit o faptă pentru care se aplică șase puncte de penalizare, cum ar fi refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Permis reținut pentru trei luni și amendă de 1.600 de lei

De asemenea, amenda maximă, de 1.600 de lei, dar și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile se aplică în cazul conducătorilor auto care se urcă la volan deși se află sub influența băuturilor alcoolice (îmbibație alcoolică de până la 0,80 g/l alcool pur în sânge), neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, când barierele sau semiba-rierele sunt coborâte sau când semnalele cu lumini roșii sunt în funcțiune sau depășirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei maxime admise. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4441 secunde